28 Φεβρουαρίου 2022
μητροπόλεις στον Πόντο : μητρόπολη Ροδοπόλεως
βιογραφίες οκτώ επιφανών Ποντίων
➤ Αβράμ Πολυχρονιάδης
Μαθηματικός και αστρονόμος. Αποφοίτησε με άριστα από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινούπολης και αργότερα σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Ειδικεύτηκε στην αστρονομία σε πανεπιστήμια της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και των Η.Π.Α. Διετέλεσε ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και επίτιμος προϊστάμενος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε ο Αστρονομικός Σταθμός Πεντέλης. Έλαβε μέρος σε διεθνή αστρονομικά συνέδρια, όπως της Στοκχόλμης το 1938, του Μπέρκλεϊ το 1961 κ.ά. Έχει γράψει σχετικές επιστημονικές εργασίες και άρθρα που δημοσιεύτηκαν σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών.
Λόγιος από την Αμισό. Στο περιοδικό «Χρονικά του Πόντου» δημοσιεύτηκε επιτομή ιστορικής μονογραφίας της ιδιαίτερης πατρίδας του, από τους αρχαίους χρόνους μέχρι το 1914. Περιέχονται σ’ αυτήν οι θρύλοι, τα ήθη και τα έθιμα που διαμόρφωσαν οι αιώνες στην περιοχή της ιστορικής Αμισού. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών.
Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα. Σπούδασε στο Φροντιστήριο και στη συνέχεια έφυγε στην Ελβετία όπου τελείωσε την Ανώτατη Εμπορική Σχολή της πόλης Νεφ Σατέλ. Επιστρέφοντας στην Τραπεζούντα ασχολήθηκε με το εμπόριο. Το 1917, όταν τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από τον Πόντο, όλη η οικογένειά του και ο ίδιος εγκαταστάθηκαν στο Βατούμ της Ρωσίας. Εκεί, παράλληλα με το εμπόριο, ο Κογκαλίδης ασχολήθηκε με την υπόθεση της ανεξαρτησίας του Πόντου, όπου πήρε μέρος στην Εθνοσυνέλευση των Ποντίων που έγινε στο Βατούμ και στην Εκτελεστική Επιτροπή του αγώνα ως ταμίας της. Η έκρυθμη κατάσταση που επικράτησε κατόπιν στο Βατούμ τον ανάγκασε να φύγει στην Κωνσταντινούπολη, όπου εγκαταστάθηκε για λίγο ασχολούμενος πάλι με το εμπόριο. Μετά την Ανταλλαγή ήρθε στην Αθήνα. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών.
Γεννήθηκε το 1887 στο Χαμψίκιοϊ της επαρχίας Ροδοπόλεως. Τα πρώτα γράμματα έμαθε στο σχολείο της πατρίδας του και τις γυμνασιακές του σπουδές συμπλήρωσε στο Φροντιστήριο Τραπεζούντας. Στη συνέχεια γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε με βαθμό άριστα.
Επέστρεψε στον Πόντο όπου εργάστηκε ως γιατρός. Κατά τον α’ παγκόσμιο πόλεμο διεύθυνε νοσοκομείο του Ρωσικού Ερυθρού Σταυρού. Όταν ήρθε στην Ελλάδα διορίστηκε πρώτα επιμελητής του νοσοκομείου «Αγία Ελένη» και έπειτα διευθυντής του. Τη θέση αυτή κατείχε μέχρι το θάνατό του στις 5 Αυγούστου 1947.
Ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης υπήρξε μέλος και της Ιατρικής Εταιρείας της Ελλάδος και του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί».
Γεννήθηκε στα Σούρμενα το 1901. Αφού τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Φροντιστήριο Τραπεζούντος και ήρθε στην Ελλάδα το 1921 γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε το 1926 και διορίστηκε εσωτερικός γιατρός στο νοσοκομείου Συγγρού. Παραιτήθηκε το 1938 και πήγε στο Παρίσι όπου υπηρέτησε στο νοσοκομείο Saint Louis προκειμένου να ειδικευτεί στα δερματικά νοσήματα. Επέστρεψε το 1939.
Η επιστημονική του δραστηριότητα υπήρξε σημαντική καθώς από φιλανθρωπικής απόψεως προσέφερε πολλά στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Το ίδιο σημαντική υπήρξε και η κοινωνική του δράση. Υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του Ποντιακού Αναμορφωτικού Συλλόγου και ιδρυτής της Αδελφότητος Ποντίων Παγκρατίου, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος μέχρι το θάνατό του στις 19 Αυγούστου 1947. Συμμετείχε επίσης στο Δ.Σ. της Επιτροπής μας.
Γεννήθηκε στη Ριζούντα το 1891. Αφού τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Φροντιστήριο Τραπεζούντας ήρθε στην Αθήνα και γράφτηκε στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου. Μετά το πέρας των Πανεπιστημιακών μαθημάτων εκπαιδεύτηκε ως γιατρός πρώτα στο νοσηλευτικό ίδρυμα «Ευαγγελισμός» και κατόπιν επί πενταετία στη Γερμανία και Ελβετία.
Επιστρέφοντας στην Αθήνα το 1925 φυματιολόγος από τους πλέον ειδικούς διεύθυνε μέχρι το θάνατό του διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα. Παρ’ ότι έπασχε από καρδιακού νοσήματος συνέχιζε να εργάζεται και να εκτελεί το καθήκον του και ως άνθρωπος και ως γιατρός. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής μας, στην οποία πάντοτε προσέφερε πρόθυμα ό,τι ήταν δυνατό.
Γεννήθηκε στην Κρώμνη του Πόντου.
Ως πρόσφυγας εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Υπήρξε εκλεκτό μέλος της Επιτροπής μας και επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ.
[από την σελίδα της ΕΠΜ]
βιβλίο "η Αμάσεια" - #4 : οι Έλληνες Γιουνάν & οι Έλληνες Ρούμ...
➤ είναι πέντε θέματα από την καθημερινή ζωή της πόλης όπως τα περιγράφει η συγγραφέας Ευδοκία Επέογλου - Μπακαλάκη
➤ οι Έλληνες - Γιουνάν και οι Έλληνες - Ρούμ...
➤ Ρούμ : έτσι ονόμαζαν οι Τούρκοι, Άραβες κλπ. την Ελληνοβυζαντινή αυτοκρατορία και τους Έλληνες κατοίκους της. Οι Τούρκοι, κατά τα τελευταία έτη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ονόμαζαν τους μεν Έλληνες το γένος, υπηκόους της Οθωμ. αυτοκρατορίας Ρούμ, τους δε Έλληνες της ελεύθερης Ελλάδας Γιουνάν. Επί Βυζαντινής αυτοκρατορίας οι Έλληνες αυτοαποκαλούντο Ρωμαίοι ή Ρωμιοί. Το "Ρωμαίος" και "Ορωμαίος" (από τη συνεκφορά μετά του άρθρου Ο) αποτελούσε το εθνικό όνομα του Έλληνα κατοίκου του Πόντου.
Γ.Θ. Κανδηλάπτης "γεωγραφικόν και ιστορικόν λεξικόν ..."
[πρώτη δημοσίευση 23.7.2016]
27 Φεβρουαρίου 2022
πως η γερμανία κατέστρεψε τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας, του Μιχαήλ Ροδά
➤ προ ημερών αναφερθήκαμε σε αυτό το βιβλίο και δώσαμε σύνδεσμο για να το κατεβάσετε από το δίκτυο (σε λίγες μέρες κάποιοι απέσυραν τον σύνδεσμο)
➤ το βιβλίο αυτό τό είχαμε από καιρό και το διαβάσαμε πρόσφατα
➤ είναι ένα ολιγοσέλιδο βιβλιαράκι αλλά το γράφει κάποιος που τα έζησε και που τεκμηριώνει το κάθε τι (*)
➤ επειδή δεν επιτρέπεται να αναρτήσουμε όλο το βιβλίο, βάζουμε μόνο τις παρακάτω σελίδες για να πάρετε μια ιδέα...
(*) σχόλιο του κ. Στάθη Ταξίδη στην πρώτη ανάρτησή μας στο fb της 17.3.2020
λίμαν φον σάντερς - ο γερμανός στρατηγός |
Ιστορικόν Λεξικόν της Ποντικής Διαλέκτου
➤ το απόλυτο λεξικό της Ποντικής διαλέκτου
➤ ανάρτηση μας για τον Αρχιμανδρίτη Άνθιμο Α. Παπαδόπουλο εδώ
➤ πληροφορίες στους συνδέσμους :
➤ σύνδεσμος - 1
➤ σύνδεσμος - 2
➤ σύνδεσμος - 3
βιβλίο "η Αμάσεια" - #3 : το Τσίρ -Τσίρ
➤ είναι πέντε θέματα από την καθημερινή ζωή της πόλης όπως τα περιγράφει η συγγραφέας Ευδοκία Επέογλου - Μπακαλάκη
➤ το Τσίρ -Τσίρ
[πδ 22.7.2016]
26 Φεβρουαρίου 2022
οι μάϊσσες...
βιβλίο "η Αμάσεια" - #2 : οι μύλοι της πόλης
➤ είναι πέντε θέματα από την καθημερινή ζωή της πόλης όπως τα περιγράφει η συγγραφέας Ευδοκία Επέογλου - Μπακαλάκη
➤ πρώτη ανάρτηση από έξι εδώ
[πδ 22.7.2016]
25 Φεβρουαρίου 2022
από τον Πόντο στην Ελλάδα... (Αναστασία Ασπρίδου)
βιβλίο "η Αμάσεια" - #1
➤ η οικογένεια της μετακόμισε από την Άγκυρα στην Αμάσεια το 1915. Αυτή τότε ήταν μόλις 3 χρονών. Έζησε στην Αμάσεια μέχρι την ανταλλαγή δηλ. το 1923
➤ μας περιγράφει με θαυμαστό τρόπο τις ειρηνικές μέρες που πέρασε αλλά κι΄αυτές των διωγμών, των εξοριών, της γενοκτονίας που ακολούθησε
➤ η Αμάσεια τελικά ήταν το βαρόμετρο των δεινών του Ποντιακού Ελληνισμού. Βρείτε το, διαβάστε το και κρατήστε το στην βιβλιοθήκη σας.
- Ευδοκία Επέογλου – Μπακαλάκη
- Η Αμάσεια
- εκδ. Αφοί Κυριακίδη
- έκδοση 1988 – σελίδες 176
[πρώτη δημοσίευση Νοέμβριος 2015]
➤ παραθέτουμε το τελευταίο κεφάλαιο. Θα ακολουθήσουν 4 ακόμη αναρτήσεις με παραστάσεις από την ειρηνική περίοδο.
24 Φεβρουαρίου 2022
"...αυτή η υπόθεση της Ρωσσίας είναι ξένη για μας..."
➤ ο Τσέρτικ σχολιάζει την εκστρατεία της Ελλάδας κατά των μπολσεβίκων το 1919 στην Ουκρανία
➤ βάζει και τα "λέει" ο ήρωας του μυθιστορήματος. Και φυσικά έχει απόλυτο δίκαιο. Η συμμετοχή της Ελλάδας σ' αυτόν τον εσωτερικό πόλεμο μόνο δεινά έφερε στον Ελληνισμό
➤ αργότερα μας το ξεπλήρωσαν πολύ ακριβά ενισχύοντας με όπλα και χρήμα τον μουσταφά κεμάλ
➤ και σαν να μην έφτανε αυτό, βλέποντας οι "σύμμαχοι" την Τουρκία να οδεύει με το στρατόπεδο των μπολσεβίκων, πρόδωσαν την Ελλάδα, για να μην χάσουν την Τουρκία και τον έλεγχο της μέσης ανατολής
➤ η χώρα των αγαρηνών έχει μάθει καλά το παιχνίδι αυτό και το συνεχίζει ακόμα και στις μέρες μας...
➤ σχετικές δημοσιεύσεις : εδώ - εδώ - εδώ
[πδ 27.9.2017]
Σάββας Παπαδόπουλος (1888 - 1956)
➤ δυστυχώς δεν μπορέσαμε να βρούμε περισσότερα στοιχεία. δεν υπάρχει δεύτερη αναφορά στο ψηφιακό αρχείο της ΕΠΜ ούτε η εγκυκλοπαίδεια του ΠΕ έχει σχετικό λήμμα (όποιος/α γνωρίζει παραπάνω στοιχεία να σχολιάσει παρακαλώ)
➤ διαβάστε για την προσφορά του και πως "έσβησε" στην Π. Σουμελά του Βερμίου
➤ από την ΠΕ, 1956, τ. 80-81
[πρώτη δημοσίευση 7.4.2019]
23 Φεβρουαρίου 2022
G-100 (Σ)
➤ με την βοήθεια του φίλου μου Μιχάλη Φράγκου μόλις τροποποίησα το λογότυπο για τα 100 χρόνια (Σ) της γενοκτονίας...
➤ η μεγάλη παράλειψη κατά την γνώμη μου, η απουσία του Πόντιου αντάρτη,
αυτού που αντιστάθηκε στον αγαρηνό, αυτού που δεν έσκυψε το κεφάλι, που
υπήρξε η συνέχεια της αντίστασης της φυλής σε κάθε κατακτητή,
αποκαταστάθηκε…
➤ να μην ξεχνάει κανείς ότι αυτά τα 100 χρόνια είναι ένας συμβολισμός και αποτυπώνεται με το (Σ)
➤ η γενοκτονία δεν ήταν στιγμιαία, δεν ήταν μονοήμερη, στις 19 Μαΐου του 1919, είχε διάρκεια, είχε συνέχεια
➤ ξεκίνησε το 1914 οργανωμένα, μεθοδικά και στα μουλωχτά από τους
νεότουρκους και κατέληξε επί μουσταφά κεμάλ χωρίς καμία συγκάλυψη
➤ αυτά, γιατί υπάρχει άγνοια από την συντριπτική πλειοψηφία.
_______________________________________________________________
🔻 ώρα 15:15 της 21.2.2019 - κατεβάσαμε το λογότυπο μετά από τηλεφωνική κλήση από την ΠΟΕ (Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος). Το λογότυπο, είναι πνευματική ιδιοκτησία και δεν μπορούμε να παρεμβαίνουμε...
🔻 ευγενικότατοι βεβαίως, μου εξήγησαν την λογική της μη ενσωμάτωσης του
αντάρτικου (το "παίζουνε" διπλωμάτες στην ομοσπονδία, κούνια που σας κούναγε...), λογική που εμένα δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο
🔻 23.2.2022 και ακόμα να αναγνωρίσει η δύση και η ανατολή την ποντιακή γενοκτονία... - μα αφού δεν βάλαμε τους αντάρτες, τι θέλουν ακόμα!!!
καλοκαίρι 1998, μνημείο Βασίλ Ουστά στην Σκύδρα καθόμαστε προσοχή και χαιρετάμε τον καπετάνιο και στο πρόσωπό του όλο το αντάρτικο. μόνοι μας, χωρίς φανφάρες, χωρίς ταρατατζούμ... |
🔻 οι "κομμένοι" από το λογότυπο της ΠΟΕ
χρονικό της μάχης της Γαράκλισε Κάρς
➤ από την διαδικτυακή φίλη Νούλα Φιλιππίδου λάβαμε μια εργασία της με το παραπάνω θέμα.
➤ μετά την Αυλίανα του Μεσοχαλδίου οι δικοί της βρέθηκαν στο Κάρς. Εκεί, μαζί με τους υπόλοιπους Ρωμιούς ενεπλάκησαν σε άλλες περιπέτειες. Αυτήν την φορά με τους Αρμένιους ...
➤ φαίνεται τελικά ότι οι δυο λαοί δεν είχαν αλληλοεκτίμηση ...
➤ ευχαριστώ την συμπατριώτισσα μας για την συμμετοχή της στην σελίδα μας.
[πρώτη δημοσίευση Σεπτέμβριος 2017]
εντός του κύκλου είναι η περιοχή που διαδραματίσθηκαν τα εξιστορούμενα |