25 Ιουλίου 2022

Αναστάς Ιωαννίδης - Τζολοβέκ : προσέξαμε...

πρώτη δημοσίευση 16.6.2020

➤ από το άρθρο-μαρτυρία του Αναστάς Ιωαννίδη - Τζολοβέκ και συγκεκριμένα από την 2η συνέχεια σημειώσαμε τα παρακάτω - σύνδεσμος εδώ
το αντάρτικο του Πόντου είχε τα χαρακτηριστικά του κάθε αντάρτικου απανταχού της γης. δεν ήταν όλα ρόδινα, υπήρχαν έριδες, προδοσίες, δολοφονίες, προσωπικοί ανταγωνισμοί, ξεκαθάρισμα παλαιών λογαριασμών κλπ κλπ.
καμία κεντρική διοίκηση όπως έχει γραφτεί από διάφορους, κανένας συντονισμός, άγνωστη λέξη η πειθαρχία
ο Τζολοβέκ τα έζησε και μας τα περιγράφει, δεν του τα είπε κανένας παππούς και καμία γιαγιά...

διαβάστε τα σημεία : 
σελ. 87 
«…ο κουνιάδος του δεν επέστρεψε μαζί του, όπως έμαθαν αργότερα έγινε προδότης και οδηγούσε τους τούρκους καταπόδι των ανταρτών…» 

σελ. 89 
«…ο Αναστάς ήθελε όμως να γνωρίσει τον Αναστάς Αγά, ήταν επικεφαλής της περιοχής, ο οποίος δεν είχε καλές σχέσεις με τον Αμπανόζ…» 

σελ. 90 
«στις 1 Νοεμβρίου 1918 σκοτώθηκε ο Λευτέρ Ουστάς-Κουλπάρ. Όλες οι ενδείξεις έδειχναν πως σκοτώθηκε από ανθρώπους του Αναστάς Αγά. Έτσι ξεκίνησε ένας εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των μικρών αντάρτικων ομάδων, σκοτώθηκε ο Αναστάς Αγάς και πολλοί αντάρτες άδικα. Τελικά σε όλη την παραλιακή ζώνη αρχηγός όλων των ανταρτών έγινε ο Αμπανόζ Γιώργης. Αντίθετα, στην ενδοχώρα, σε κάθε χωριό υπήρχε και ένας αρχηγός» 

και παρακάτω 
«…σκοτώθηκε και ο Αναστάς Αγά. Μάλλον από προδοσία έγινε όλο το θανατικό. Ο αλληλοσπαραγμός των αντάρτικων ομάδων συνεχίστηκε»

Σημ.
για τον καπετάνιο Απανόζ ή Αμπανόζ (όπως τον αναφέρει ο Τζολοβέκ), δηλ. τον Γεώργιο Απανοζίδη, θα κάνουμε ξεχωριστή ανάρτηση τις επόμενες μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: