Σάββατο, 28 Απριλίου 2018

τα χάνια στον Πόντο

➤ οι παλιές στράτες επικοινωνίας στον Πόντο μας είναι ιδιαίτερα προσφιλείς. Από αυτές γινόταν η μετακίνηση του πληθυσμού από και προς την περιφέρεια για ανταλλαγή προϊόντων, πώληση και αγορά διαφόρων αγαθών, τακτοποίηση υποθέσεων κλπ. - βλέπε αναρτήσεις μας στην ετικέτα "στράτες" εδώ 

➤ κατά μήκος αυτών των δρόμων υπήρχαν τα χάνια για ανάπαυση ή / και διανυκτέρευση των ταξιδιωτών, των καραβανιών που εκτελούσαν τις μεταφορές των αγαθών. Αναρίθμητα τα χάνια κυρίως στις τρεις στράτες μεταξύ Τραπεζούντας έως Ερζερούμ και ακόμη παραπέρα. Πολλά από αυτά έμειναν στην ιστορία, καταγράφηκαν σε άρθρα, τραγουδήθηκαν όπως τ’ Αρμαλού το χάν. Τα Κέτζια για την Κρώμνη έκαναν δύο διανυκτερεύσεις (βλ. σχετικές αναρτήσεις μας) μέχρι να φθάσουν στον προορισμό τους. Οι Κοτυωρήτες έκαναν μία διανυκτέρευση σε χάνι (ανάρτηση μας Air Pontus # 22 : Τσάμπαση - Σεμέν - Καρακιόλ) μέχρι να φτάσουν την επομένη στο Τσάμπαση.

➤ είναι γνωστά από τα άρθρα αλλά και από τις διηγήσεις τα χάνια του Γεσίρογλη και Ματαρατζή στον δρόμο για το Τσεβιζλούκ, τα χάνια του Γοργόρογλη, Χοτζά μεζαρί, Τουρνάκελη, του Κουλάτ, στην παλιά στράτα Τσεβιζλούκ – Κουλάτ. Φυσικά τ’ Αρμαλού το χάν το οποίο στην συνέχεια μετονομάσθηκε τη Ξερέα (βλ. άρθρο έναν άστρεν εξέβεν), τα χάνια στο πέρασμα της Ζύγανας κά.

➤ οι περιοχές που παλαιότερα είχαν χάνια εξελίχθηκαν με τον καιρό σε μικρούς οικισμούς τα δε χάνια έγιναν νέες μονάδες εστίασης ή μοτέλ για τους ταξιδιώτες - άρθρο μας "ποταμός Χαρσιώτης #2" εδώ 

➤ η ελάχιστη απόσταση που έπρεπε να έχουν μεταξύ τους τα χάνια ήταν 40 χιλιόμετρα όπως αναφέρεται στον ταξιδιωτικό οδηγό "Καπαδοκία" της Infognomon. Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται και η διαφορά των καραβάνσεράϊ από τα χάνια (διαβάστε το άρθρο παρακάτω). Δεν νομίζουμε ότι είναι ακριβώς έτσι. Οι δικοί μας λόγιοι πουθενά δεν αναφέρουν την λέξη Καραβάνσεράϊ, όλοι μιλούν για χάνια τα οποία βρίσκονται κυρίως εκτός πόλεων, πάνω στις στράτες επικοινωνίας.

➤ ο Δ.Κ. Παπαδόπουλος έχει μια εκτενέστατη αναφορά για τα χάνια της περιοχής του Σταυρίν στο βιβλίο του "αρχείο Σταυρί".

κάπου εκεί υπήρχε το Γέρ Κιοπρού (γέφυρα) πάνω στον Πρύτανη.
Την αναφέρουν πολλοί, τα χάνια τα αναφέρει και ο
Θεόφιλος Ντέϋρολ (βλ. σχετικές αναρτήσεις μας)
φωτό από την Έξοδο, τόμος Δ' του ΚΜΣ

από το βιβλίο του Ν. Λαπαρίδη "η Ματσούκα του Πόντου"

Δ.Κ. Παπαδόπουλος (Σταυριώτης) βιβλίο "αρχείο Σταυρί"
"Βασιλικός δρόμος" ανάρτηση μας εδώ
ταξ. οδηγός Καπαδοκία της Infognomon

Δεν υπάρχουν σχόλια: