23 Μαρτίου 2022

οι μεταμφιεσμένοι δερβίσιδες...

➤ άρθρο σχετικό με την 25η Μαρτίου του 1821 στον μαρτυρικό Πόντο
➤ δείτε πως οι μεταμφιεσμένοι σε περιοδεύοντες μουσουλμάνους ιεροκήρυκες μετέφεραν στην Ανατολή, όπου υπήρχε Ελληνισμός, τον ξεσηκωμό του γένους.
➤ παρουσιάζονται στον Μητροπολίτη Χαλδίας και... "...να αποκαλύπτονται βγάλοντας τα ιδιότυπα σαρίκια των, και να πλησιάζουν με σεβασμόν τον Μητροπολίτην και με μεγάλην κατάνυξιν να κύπτουν τα γόνατά των και να προσκυνούν ευλαβικά την δεξιάν του Αρχιερέως και να επικαλεσθούν τας ευχάς και ευλογίας του, εις καθαρώς Ελληνικής διάλεκτον"
➤ άρθρο του Ανανία Ν. Νικολαϊδη στην Ποντιακή Εστία, 1952, τεύχος 34-35 - βλέπε παρακάτω

 
αναρτούμε το σχόλιο του κ. Θεοδόση Κυριακίδη και την σχετική επανόρθωση από την Ποντιακή Εστία. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι...

"Για το άρθρο αυτό διαμαρτυρήθηκε ο Γεώργιος Κανδηλάπτης διεκδικώντας την πατρότητα της διήγησης που ήταν πράγματι αλήθεια. Η διεύθυνση σύνταξης της Π.Ε. επανήλθε με δημοσίευση (1953, σ. 1882) με την οποία αποκαθιστούσε την αλήθεια σημειώνοντας ότι ο Νικολαΐδης υποστήριξε πως πρόκειται περί διαλέξεως και όχι δημοσίευσης αποδεχόμενος την πατρότητα του Κανδηλάπτη. Ο Κανδηλάπτης σε άλλα έργα του σημειώνει ότι οι μαρτυρίες αυτές αποτελούσαν προφορικές διηγήσεις των γεροντότερων"
 

1 σχόλιο:

Terra Pontus είπε...

ο Θεοδόσιος Κυριακίδης σχολίασε στο fb :

Theodosios Kyriakidis
Για το άρθρο αυτό διαμαρτυρήθηκε ο Γεώργιος Κανδηλάπτης διεκδικώντας την πατρότητα της διήγησης που ήταν πράγματι αλήθεια. Η διεύθυνση σύνταξης της Π.Ε. επανήλθε με δημοσίευση (1953, σ. 1882) με την οποία αποκαθιστούσε την αλήθεια σημειώνοντας ότι ο Νικολαΐδης υποστήριξε πως πρόκειται περί διαλέξεως και όχι δημοσίευσης αποδεχόμενος την πατρότητα του Κανδηλάπτη. Ο Κανδηλάπτης σε άλλα έργα του σημειώνει ότι οι μαρτυρίες αυτές αποτελούσαν προφορικές διηγήσεις των γεροντότερων.