➤ γενικά με τα μυθιστορήματα δεν τα πάω καλά. Προτιμώ τα βιβλία της ιστορίας και πολύ περισσότερο αυτά που γράφτηκαν από εκείνους οι οποίοι την έζησαν, συμμετείχαν οι ίδιοι. Με άλλα λόγια τα βιωματικά - βιογραφικά, τις μαρτυρίες, τα ημερολόγια. Στην περίπτωση εδώ έχουμε ένα συνδυασμό των παραπάνω. Ο συγγραφέας έζησε τα ιστορικά γεγονότα στο Κάρς το οποίο είναι ο τόπος καταγωγής του.
➤ το μυθιστόρημα κινείται γύρω από δύο πρόσωπα. Την Ελπίδα, πρόσωπο υπαρκτό και τον δάσκαλό της Γιωρίκα, τον οποίο ερωτεύτηκε στην Γαράσαρη όπου έμενε η οικογένεια της. Το Τουρκάκι της γειτονιάς ήταν κι’ αυτό ερωτευμένο με την Ρωμιά. Όταν η πολιτική κατάσταση εκτροχιάστηκε, ο αξιωματικός πλέον Τούρκος απήγαγε την Ελπίδα από το σπίτι της και την μετέφερε κοντά στο μέτωπο, στο Ερζερούμ και έμενε μαζί με όλες τις άλλες γυναίκες των αξιωματικών. Ο Γιωρίκας όμως κατάφερε και βρήκε το μέρος που έμεναν οι χανούμισες. Έτσι καταστρώθηκε το σχέδιο απόδρασης και βρέθηκαν στα χωριά του Κάρς. Γύρω λοιπόν από αυτή την ιστορία ο συγγραφέας βρίσκει την ευκαιρία και αναφέρεται στα γεγονότα. Τις λευκές πορείες, τα αμελέ ταμπουρού, το αντάρτικο, την δυστυχία των Ρωμιών.
➤ πιστεύουμε ότι αξίζει μια επανέκδοση του βιβλίου από τους συγγενείς του Τσέρτικ. Γι’ αυτούς που από τα βιβλία περιμένουν μια μυθιστορηματική πλοκή είναι καλό γιατί παράλληλα μαθαίνουν και μερικά ιστορικά.
- Χριστόφορος Τσέρτικ – Τσερτικίδης (γεν. το 1896 στο Μιντζικέρτ Καυκάσου)
- Φλόγες στον Πόντο
- έκδοση 1956 – σελίδες 200
- χωρίς εκδότη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου