23 Σεπτεμβρίου 2022

τερέμπεηδες... - #1

πρώτη δημοσίευση 23.9.2022

🔻 τερέμπεηδες ή ντερέμπεηδες ή τερέ-βεήδες ήταν οι μπέηδες του ποταμού
🔻 τοπικοί άρχοντες με απόλυτη εξουσία από τον σουλτάνο στις περιοχές που έλεγχαν και ανελέητοι χριστιανομάχοι
🔻 μάλλον υπήρξαν οι πλέον αιμοβόροι άρχοντες μετά αυτούς της σύγχρονης γενοκτονίας. θα μπορούσαμε ακόμα να θεωρήσουμε ότι η γενοκτονία ξεκίνησε από αυτούς τον 17ο αιώνα
🔻 άρθρο από την εγκυκλοπαίδεια του Π.Ε. σε δύο συνέχειες
 
🔻 από την Britannica
Ντερεμπέι, (τουρκικά: «valley lord»), οποιοσδήποτε από πολλούς φεουδάρχες στην Ανατολία, οι οποίοι, από τις αρχές του 18ου αιώνα, έγιναν ουσιαστικά ανεξάρτητοι από την οθωμανική κεντρική κυβέρνηση. Αφού εξαφανίστηκαν αυτές οι φεουδαρχίες τον 19ο αιώνα, ο όρος άρχισε να ορίζει μεγάλους κληρονομικούς ιδιοκτήτες στη νότια και ανατολική Τουρκία που ασκούσαν «οιονεί φεουδαρχικά» δικαιώματα στους αγρότες.  
Οι οικονομικές και στρατιωτικές υποχρεώσεις των ντερεμπέι προς την κεντρική κυβέρνηση άρχισαν να καθορίζονται καλά: σε καιρό πολέμου υπηρέτησαν, με τους δικούς τους άνδρες, στους οθωμανικούς στρατούς και έλαβαν τίτλους από τον σουλτάνο, ως αναπληρωτές κυβερνήτες και φοροεισπράκτορες. Wereταν, ωστόσο, ανεξάρτητοι στα εδάφη τους, όπου έβαλαν βαθιές ρίζες και σχημάτισαν τοπικές δυναστείες με ισχυρή πίστη. Επιπλέον, χωρίς να απειλούνται από σύντομες θητείες, όπως διορίστηκαν διοικητές, μπόρεσαν να αναλάβουν μακροπρόθεσμες πολιτικές που αφορούν την ευημερία των ανθρώπων τους και την ανάπτυξη του εμπορίου.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: