31 Αυγούστου 2022
τη Σαμοήλ ο άρκον...
➤ διαδραματίζεται στο χωριό Μαναστήρ' της Άτρας (Αργυρούπολη) και περιγράφει πως ο Σαμοήλ κατάφερε έπιασε και εξημέρωσε την αρκούδα η οποία έφαγε το βόδι, τον Σαρή, της οικογένειας. Την αρκούδα στην συνέχεια έζεψε και της ανέθεσε όλες της δουλειές
➤ ο Χρ. Σαμουηλίδης υπήρξε για πολλά χρόνια συνεργάτης του ΚΜΣ (1955-1970) και γύρισε όλη την Ελλάδα συλλέγοντας υλικό -βλέπε ανάρτηση μας εδώ
➤ λίγο μεγάλο αλλά έχει ενδιαφέρον, δίνει μια πολύ καλή εικόνα της ζωής στα χωριά του ιστορικού Πόντου.
➤ άλλη ανάρτηση μας για το Μαναστήρ' εδώ
Σάββας Πορφ. Παπαδόπουλος, Ποντιακά λαογραφικά σύμμεικτα - #2
➤ από το βιβλίο του Σάββας Πορφ. Παπαδόπουλος, Ποντιακά λαογραφικά σύμμεικτα
➤ θα βάλουμε μερικές αναρτήσεις για να κάνουμε λίγο ευχάριστο τον εγκλεισμό μας αλλά και για να μάθουμε-φρεσκάρουμε τα Ποντιακά μας
➤ ελπίζω να μην έχουμε πρόβλημα με τον εκδότη. είναι μια έκδοση αρκετά παλιά.
Σάββας Κανταρτζής #2 - ταβάν ταμπουρού...
➤ τα ταβάν ταμπουρού ήταν τρόπον τινά η απάντηση-άμυνα των Ρωμιών. Δείτε πως τα περιγράφει ο Σάββας Κανταρτζής στον 3ο τόμο των απομνημονευμάτων του "νίκη χωρίς ρομφαία"
➤ όλες οι αναρτήσεις μας από το έργο του συγγραφέα στην ετικέτα Σ. Κανταρτζής εδώ
[πρώτη δημοσίευση 17.2.2018]
Στέλιος Πυξίτης
➤ Στέλιος Πυξίτης, σίγουρα ψευδώνυμο και πιθανά Ματσουκάτες
➤ δεν βρήκαμε πολλά άρθρα του στην ψηφιακή βιβλιοθήκη της ΕΠΜ παρά μόνο τα παρακάτω
➤ δεν τον αναφέρει η ΕτΠΕ, μάλλον ένας περιστασιακός αρθρογράφος.
30 Αυγούστου 2022
Καπετάν Απανόζ Γιώργης - Απανοζίδης Γεώργιος Γεωργίου
Γεννήθηκε στο Ταφλάνκοϊ και κατ’ άλλους στο Τασλή της περιοχής Λαδίκ της Σαμψούντας του Πόντου το 1886 (κατά τον Α. Φωστηρίδη 1889) και έζησε αντάρτης στα βουνά Ντεμπιέν της περιοχής από το 1914 και κατά τον Γ. Ανδρεάδη, Αρχείον Πόντου, τόμος 44, σελ.197 στον τομέα Κοτζά Νταγ). Το όνομά του αναφέρεται στους ονομαστικούς καταλόγους του αντάρτικου του Αγιού τεπέ.
Κατά τους Τούρκους (Θ. Παυλίδης) γεννήθηκε στο Ταφλάν, κοντά στην Σαμψούντα προς Μπάφρα. Πολύ μεγάλος Καπετάνιος παράλιας περιοχής και ενδοχώρας Κοτζά Νταγ και είχε υπαρχηγούς (κατά Θ. Παυλίδη) τους Αναστάση Δελκή Πογαζλή, Σάββα Τσαταλμπασίδη, Δοκτώρ Γιώργη, Ιωάννη Τοπάλ Εσκιέ, Γιώργο Κεχαγιά, Ιπποκράτη Δεδέογλου και Γιώργη Καλπακίδη.
Φόρτωσε τέλος Οκτωβρίου 1921 σε βενζινάκατο από τη Πάφρα 101 άτομα, τα περισσότερα γυναικόπαιδα που γλίτωσε από σφαγή και τα μετέφερε στη Μήδεια (σχετικό τηλεγράφημα στον Χρ. Ανδρεάδη, Αρχείον Πόντου, τόμος 44, σελ. 270). Υπήρξε συνεργάτης της Μητρόπολης και το όνομά του αναφέρεται πολλές φορές στο Πόντος Μεσελεσί.
Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στην Δράμα και κατά διάρκεια της τελευταίας Κατοχής αγωνίστηκε εναντίον των Βουλγάρων, φερόμενος ως οπλαρχηγός από τον Α. Φωστηρίδη με σημαντική δράση. Φέρεται μάλιστα και ιδρυτικό μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ποντίων Οπλαρχηγών Δράμας.
Στο μητρώο Καρά Ντερέ της Εθνικής Αντίστασης της ΕΣΕΑ φέρει αύξ. αριθμό 29. Ο τάφος του βρίσκεται στο Α' νεκροταφείο Δράμας.
📌
Ήταν τότε που αποφασίστηκε με μυστική συμφωνία Γερμανίας και Τουρκίας (2.8.1914) και η εξόντωση των Ελλήνων αμέσως μετά τους Αρμενίους.
Ο Απανοζίδης δραπετεύει από τα τάγματα εργασίας (αμελέ ταμπουρού) και επιστρέφει στα βουνά της Αμισού, για να προστατεύσει τον ελληνικό πληθυσμό από τις διώξεις που άρχισαν.
Συναντιέται με τον καπετάνιο Βασίλειο Ανθόπουλο (Βασίλ Ουστά) και την καπετάνισσα γυναίκα του Σοφία (**) και δίνουν σκληρές μάχες εναντίον των Τούρκων. Η Ανταλλαγή τον βρήκε εγκατεστημένο στην πόλη της Δράμας, όπου ήταν μέλος των Δ.Σ. των συλλόγων των Ποντίων Οπλαρχηγών, πλην εκείνου του 1927. Με την άφιξή τους οι Βούλγαροι στη Δράμα το 1941, μεταξύ άλλων, συνέλαβαν και τον Απανοζίδη και του ζήτησαν κατάσταση των Ελλήνων οπλαρχηγών του Πόντου.
Τους έδωσαν προθεσμία δεκαπέντε ημερών που ζήτησε, η οποία και του παραχωρήθηκε για να τους εξυπηρετήσει. Στο διάστημα αυτό, κατά τον Αντώνη Φωστηρίδη, ειδοποίησε τους καπετάνιους να λάβουν τα μέτρα τους και οι περισσότεροι κατέφυγαν δυτικά πέραν του Στρυμόνα στην Γερμανοκρατούμενη Ελλάδα. Εκεί κατέφυγε και ο ίδιος, αλλά επέστρεψε τον Αύγουστο του 1944 και εντάχθηκε στο Αρχηγείο του Καρά Ντερέ. Ο τάφος του βρίσκεται στο Α' νεκροταφείο Δράμας.
Βασίλειος Γ. Χατζηθεοδωρίδης
(**) εάν εννοεί την γυναίκα του Βασίλ Ουστά, το όνομά της ήταν Νάστα
οι πρώτοι χοροί - οι χοροί των πρώτων...
➤ αναφέρεται στους χορούς των πρώτων, της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης αλλά με ...τηλεγραφικό τρόπο
➤ ...και των Αργοναυτών-Κομνηνοί με λογοτεχνικό !!!
➤ ξεχωρίζω στην 2η σελίδα : "ύστερα από 15 χρόνια ήταν καιρός οι λαϊκοί χοροί και τα τραγούδια μας, που ζούσαν στη σκιά, να πάρουν τη θέση που τους άξιζε..."
➤ ...διαβάστε το !!!
ο Ανδρέας Καρκαβίτσας στον Πόντο
➤ αντιγράφουμε από την σελίδα BiblioNet "...υπηρέτησε επίσης ως έφεδρος δόκιμος γιατρός και το 1891 μετά τη λήξη της στρατιωτικής του θητείας διορίστηκε υγειονομικός γιατρός στο ατμόπλοιο "Αθήναι", με το οποίο ταξίδεψε στη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα, τα παράλια της Μικράς Ασίας και τον Ελλήσποντο. Οι εμπειρίες του από την περίοδο αυτή της ζωής του περιέχονται στο ταξιδιωτικό ημερολόγιο "σ' ανατολή και δύση" και αξιοποιήθηκαν στη συλλογή διηγημάτων "λόγια της πλώρης" (1899)" - σελίδα της BiblioNet εδώ
➤ το 1991 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μαλλιάρης - Παιδεία το βιβλίο του με τίτλο "ταξίδια στον Πόντο, την Πόλη, τη Σμύρνη (σ’ ανατολή και δύση)" που περιλαμβάνει τις εντυπώσεις του από αυτά τα ταξίδια
➤ το παρακάτω άρθρο προέρχεται από την εγκυκλοπαίδεια του Π.Ε.
[πρώτη δημοσίευση27.8.2018]
από το δίκτυο |
29 Αυγούστου 2022
Σάββας Πορφ. Παπαδόπουλος, Ποντιακά λαογραφικά σύμμεικτα - #1
➤ αντί να "εμπνέονται" (μερικοί) από ανοησίες (*), ας διαβάσουν τον πλούτο της Ποντιακής λαογραφίας.
- Σάββας Πορφ. Παπαδόπουλος
- Ποντιακά λαογραφικά σύμμεικτα (ανέκδοτα - παραμύθια - παραδόσεις)
- εκδόσεις Μαίανδρος, Β' έκδοση
- Θεσσαλονίκη 1994
- σελ. 160
- δεύτερο μέρος εδώ
(*) "εδέβασα το φάσεμπουκ, επείκα σε και λάϊκ"
[πδ 4.12.2016]
να ένα δείγμα :
#14 - το κάστρο της Κορδύλης / Ακτσάκαλε
🔻 [ το κάστρο της Κορδύλης, το λεγόμενο σήμερα Ακτσάκαλε, ορθώνεται δίπλα στη θάλασσα, σε απότομη βραχώδη άκρη, ανατολικά του Ιερού Ακρωτηρίου και κοντά στα Πλάτανα... υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα αυτοκρατορικά κάστρα των ακτών του Ευξείνου Πόντου. Χτίστηκε γύρω στα 1300 από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Β' ]
🔻 από το λεύκωμα των αδελφών Κακούλη
από τον ταξ. οδηγό Αν. Πόντος |
Αν. Παπαδόπουλου, αναμνήσεις & νοσταλγήματα - #3 / τη τρίχας το γεφύρ - #2
28 Αυγούστου 2022
Κρώμνη - μια γενική εικόνα
οδοιπορικό Μιχάλη Καϊκουνίδη στα ανταρτοχώρια του Αγιού τεπέ Σαμψούντας...
➤ ο Μιχάλης είναι διαδυκτιακός φίλος. Είναι κοντοχωριανός μου σε Ελλάδα και Πόντο
➤ έχω ήδη αναφερθεί από παλιά στο εξαιρετικό του βιβλίο "Σαμψούντα, πόλη της φωτιάς" εδώ
➤ δεν γνωρίζω άλλον Ρωμιό να ξέρει καλύτερα τα αναρτολημέρια και τα χωριά της ευρύτερης περιφέρειας της Σαμψούντας
➤ φέτος, όπως κάθε χρόνο, κάθε καλοκαίρι, βρέθηκε εκεί και έκανε άπειρα χιλιόμετρα. τον παρακάλεσα και μας έστειλε το παρακάτω οδοιπορικό του
σημ.
➤ χρόνια πάσχιζα να εντοπίσω το χωριό της εκ μητρός γιαγιάς μου, το Κογιουμτζάντων. Ο Μιχάλης μου έκανε το μεγάλο δώρο να το εντοπίσει κάνοντας έρευνα στο πεδίο. Το βίντεο που ακολουθεί μετά από το κείμενο είναι από εκεί. Τον ευχαριστώ πολύ για όλα.
Οδοιπορικό 27-28-29-30 Ιουλίου 2019
Αν. Παπαδόπουλου, αναμνήσεις & νοσταλγήματα - #2
➤ προλήψεις και δεισιδαιμονίες... : από το βιβλίο του Ανέστη Παπαδόπουλου, αναμνήσεις & νοσταλγήματα από τον Πόντο μας (Έδεσσα - 1962)
➤ το βιβλίο το έχουμε σε φωτοτυπία, μάλλον κακής ποιότητας. Φρονώ ότι πρέπει να επανεκδοθεί εάν δεν έχει ήδη γίνει...
➤ ο συγγραφέας "γεννήθηκε και γαλουχήθηκε" στην Άγουρσα της Ματσούκας.