πρώτη δημοσίευση 16.7.2022
🔻 Γιώργος Στυλ. Φωτιάδης "Αριστείδης Πετρίδης - ο άγνωστος οπλαρχηγός του Ανατολικού Πόντου
🔻 εκδόσεις Ινφογνώμων / 2022 / σελ. 96
🔻 Γιώργος Στυλ. Φωτιάδης "Αριστείδης Πετρίδης - ο άγνωστος οπλαρχηγός του Ανατολικού Πόντου
🔻 εκδόσεις Ινφογνώμων / 2022 / σελ. 96
🔻 Ο Γιώργος Φωτιάδης είναι ιντερνετικός φίλος. Είναι από την μεγάλη οικογένεια των Φωτιαδαίων που μεταξύ αυτών είναι και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης. Φαίνεται ότι όλοι έχουν το χάρισμα της συγγραφής…
🔻 Αυτό λοιπόν είναι το νέο βιβλίο του Γιώργου. Αναφέρεται στον Αριστείδη Πετρίδη, τον άγνωστο οπλαρχηγό του Ανατολικού Πόντου όπως είναι ο υπότιτλος. Συγγενής του Γιώργου ο καπετάνιος από την μητέρα του. Από πολύ μικρός ο Γιώργος παρακολουθούσε τις κουβέντες των μεγάλων και τις κατέγραφε σε μνήμες που δεν σβήνουν. Είχε βάλει στόχο να αναδείξει τον καπετάνιο με κάποιο τρόπο και αυτός είναι το βιβλίο που διάβασα μόλις χθες.
🔻 Φροντισμένο βιβλίο, με τεράστια τεκμηρίωση και πλήθος φωτογραφιών. Ο συγγραφέας δεν άφησε βιβλίο-για-βιβλίο προκειμένου να βρει υλικό για τον καπετάνιο Αρίστο. Έτσι λοιπόν παρακολουθούμε την πορεία του κεντρικού ήρωα από την γέννησή του μέχρι τον θάνατό του. Οι ιστορίες αυτές της αντίστασης στον αγαρηνό δυνάστη διαδραματίζονται και στο χωριό του καπετάνιου, την Γούργενη, αλλά κυρίως στα λημέρια του, στα βουνά του Αγουρζενού και την Σκαλίτας. Η δράση του επεκτάθηκε και προς την Άνω Ματσούκα (Χαμψίκιοϊ) αλλά και στην Σάντα, μαζί με τις ομάδες των Σανταίων καπετάνιων, στην Γαλίαινα. Βέβαια όλο το αντάρτικο του Αν. Πόντου δεν είχε την δυναμική ούτε την δράση που είχε ο Δυτικός Πόντος. Δεν είχε λόγου χάριν μια μεγάλη μάχη όπως αυτές του Τσαγκσούρ ή του Αγιού Τεπέ ή του Τόπτσαμ στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες μαχητές, απέναντι σε τάγματα ακόμα και μεραρχίες των αγαρηνών.
🔻 Ο αναγνώστης θα προσλάβει μια πολύ καλή εικόνα για τον αντάρτικο του Ανατολικού Πόντου αλλά και την κοινωνική ζωή της περιοχής. Η αποκάλυψη όμως προέρχεται από αλλού. Από τα "έργα και τις ημέρες" των ιεραρχών την περιοχής, την περίοδο εκείνη. Ποιος θα το περίμενε ότι η εκτέλεση του καπετάνιου δόθηκε ως εντολή, κατά πως λένε, από τον Δοσίθεο, τον ηγούμενο της Μονής Σουμελά!!!
🔻 Έτσι ο ήρωας μας μπλέκεται στα "ιερά γρανάζια". Ο μητροπολίτης Κύριλλος σε έχθρα με τον Δοσίθεο της Σουμελά και επίσης με τον ηγούμενο του Α. Ι. Περιστερεώτα. Ο πρώτος ήθελε να χώσει το χέρι του στα παγκάρια των μονών και βρίσκονταν σε πόλεμο. Αυτά για να μη νομίζουμε ότι στον Πόντο ήταν όλα "αγγελικά πλασμένα" - να μια αντίστοιχη ανάρτηση, σημείωση #3 εδώ
🔻 Μην πω τίποτα παραπάνω. Προμηθευτείτε το βιβλίο και διαβάστε το. Ξαναλέω. Τα περιγραφόμενα για τους ιεράρχες της περιοχής είναι συνταρακτικά… Κατά την εκτίμησή μου αυτό είναι το δυνατό σημείο του βιβλίου.
🔻 ΥΓ
Από τις πολλές σημειώσεις που παραθέτει ο συγγραφέας θα αντιγράψω αυτήν της σελίδας 38-39
[ για το ημερολόγιο του Κωνσταντίνου Κουρτίδη ο Μιλτιάδης Νυμφόπουλος (σελ. 135) σχολιάζει με τα σχετικά : “Αρχή Γενάρη του 1958 πληροφορήθηκα ότι και ο φίλος καθηγητής Σίμος Λιανίδης έβαλε στο χέρι το ημερολόγιο και θέλει να το χρησιμοποιήσει για τη συγγραφή θεατρικού έργου. Του έγραψα τα παρακάτω περίπου. Αγαπητέ Σίμο Λιανίδη το ημερολόγιο είναι ξεπεσμένο σήμερα γιατί τα κυριότερα σημεία του περιεχομένου του δημοσιεύθηκαν από τους Χριστόφορο Μουρατχανίδη και Ευριπίδη Χειμωνίδη με τις ανακρίβειες όμως και με τις παραλήψεις του και γιατί δεν γράφτηκε με αμεροληψία… Το ημερολόγιο όχι μόνο περιέχει ανακρίβειες, αλλά και ανάξια λόγου γεγονότα ήτοι μικροεπεισόδια των οποίων η αναγραφή εκθέτει την υποληψία και το γόητρο της Σάντας” ]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου