πρώτη δημοσίευση 14.4.2022
🔻 το ΒΗΜΑ της ΕΛΘ, Απρίλιος 1962 (φύλλο #23)
🔻 τα πουσίντια - του Περ. Η. Μελανοφρύδη
🔻 συμπληρωματικά από δύο σελίδες στο δίκτυο τι είναι τα πουσίντια :
➤ Πουσίντια. Καβουρδίζεις στο φούρνο καλαμπόκι, σιτάρι και κριθάρι ανακατωτά , τα αλέθεις και τα κοσκινίζεις. Βάζεις ανάλογη ποσότητα σε πιατέλα, ρίχνεις βραστό νερό αλατισμένο και ανακατώνεις για να γίνει μάζα πηχτή. Σε άλλο πιάτο έχεις θόγαλαν ή βούτυρο ή γιαούρτι. Παίρνεις μια κουταλιά από τα πουσίντια, τη βουτάς στο θόγαλαν και την τρως.
Στις νηστείες έτρωγαν τα πουσσίντια με μέλι αραιωμένο με νερό (σιαρπιάτ) - από την σελίδα Santeos
Στις νηστείες έτρωγαν τα πουσσίντια με μέλι αραιωμένο με νερό (σιαρπιάτ) - από την σελίδα Santeos
➤ Πουσίντα (Πουσίντα – Πουσίντια )
Υλικά: Κριθαρένιο αλεύρι, αλάτι, βούτυρο αγελαδινό, μέλι ή πετιμέζι
Εκτέλεση: Σε ένα τηγάνι καβουρδίζουμε κριθαρένιο αλεύρι ανάλογο της ποσότητας που θέλουμε να παρασκευάσουμε. Σε μια χύτρα βράζουμε νερό με αλάτι κατά προτίμηση. Το καβουρδισμένο αλεύρι το ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στη χύτρα ανακατεύοντας συνέχεια να μην σβολιάσει. Δημιουργούμε ένα παχύρρευστο χυλό. Σερβίρεται με μια λακκούβα στο κέντρο όπου τοποθετούμε λειωμένο αγελαδινό βούτυρο ή μέλι ή ανάμικτο μέλι με βούτυρο ή πετιμέζι. Σε περιόδους νηστείας το συνοδευτικό ήταν μέλι ή πετιμέζι (πεκμέζ’) - από την σελίδα Πόντος εν άστρον φωτεινόν
Υλικά: Κριθαρένιο αλεύρι, αλάτι, βούτυρο αγελαδινό, μέλι ή πετιμέζι
Εκτέλεση: Σε ένα τηγάνι καβουρδίζουμε κριθαρένιο αλεύρι ανάλογο της ποσότητας που θέλουμε να παρασκευάσουμε. Σε μια χύτρα βράζουμε νερό με αλάτι κατά προτίμηση. Το καβουρδισμένο αλεύρι το ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στη χύτρα ανακατεύοντας συνέχεια να μην σβολιάσει. Δημιουργούμε ένα παχύρρευστο χυλό. Σερβίρεται με μια λακκούβα στο κέντρο όπου τοποθετούμε λειωμένο αγελαδινό βούτυρο ή μέλι ή ανάμικτο μέλι με βούτυρο ή πετιμέζι. Σε περιόδους νηστείας το συνοδευτικό ήταν μέλι ή πετιμέζι (πεκμέζ’) - από την σελίδα Πόντος εν άστρον φωτεινόν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου