07 Μαΐου 2022

η Αγία Σοφία της Κλεισούρας

πρώτη δημοσίευση 6.5.2021

➤ ο φίλος και συμπατριώτης Μιχάλης Νεοφυτίδης μας έστειλε το περακάτω κείμενο αλλά και τις φωτογραφίες τα οποία ευχαρίστως αναρτούμε. Διαβάστε επίσης ένα άλλο άρθρο του Μιχάλη που αναρτήθηκε στην σελίδα μας με τίτλο "οδοιπορικό στον Πόντο" - εδώ

➤ η Αγία Σοφία της Κλεισούρας
Η Αγία Σοφία της Κλεισούρας γεννήθηκε το έτος 1883 στην περιοχή του Πόντου. Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, ερχόμενη στην Ελλάδα, κατέληξε το έτος 1927 στην Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου στην περιοχή της Κλεισούρας Καστοριάς, όπου έζησε και ασκήτεψε μέχρι το υπόλοιπο της ζωής της. Πρόκειται σήμερα για Γυναικείο Μοναστήρι, που βρίσκεται κοντά στα όρια των Νομών Καστοριάς, Φλώρινας και Κοζάνης και υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς.

Από το βιβλίο του Επισκόπου ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ (Έκδοση Δ’ - Καστοριά 2019), Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καστοριάς, με τίτλο "Μία σύγχρονη Μυροφόρος", αντλούμε τα παρακάτω στοιχεία για την Πόντια, Αγία Σοφία. Πατρίδα της, ήταν το χωριό Σαρή-ποπά, Κιουρτουνίου Χαλδίας, του Βιλαετίου Τραπεζούντας. Ήταν θυγατέρα του Αμανάτιου και της Μαρίας Σαουλίδη και το έτος 1907 παντρεύτηκε τον Ιορδάνη Χοτοκουρίδη από την Άρδασσα (Τορούλ), με τον οποίο το έτος 1910 απόκτησαν ένα παιδί, το οποίο το έτος 1912 πέθανε. Επίσης, ο σύζυγός της χάθηκε στα στρατόπεδα εργασίας. Ακολούθησαν τα γνωστά άσχημα βιώματα των Ποντίων της τότε εποχής, όπως οι κακουχίες, οι διωγμοί, ο ξεριζωμός από την πατρίδα και η προσφυγιά. Από τον Πόντο ακόμη ξεκίνησε την εκκλησιαστική και ασκητική της ζωή. Στο Μοναστήρι της Παναγίας, στην περιοχή της Κλεισούρας όπου αργότερα κατέληξε, η Οσία Σοφία ακολουθούμενη μέχρι τότε από μια ζωή γεμάτη στερήσεις, θλίψεις και δοκιμασίες, οδηγήθηκε σε μία εκκλησιαστικά ασκητική, δια βίου αφιέρωση στον Θεό. Εκεί, ασκήτεψε με σκληρή σωματική και πνευματική εργασία, κάτω από δυσμενής συνθήκες διαβίωσης. Φιλοξενούσε, διακονώντας και βοηθώντας τους προσκυνητές του Μοναστηριού σε διάφορα θέματα. Τους παρηγορούσε και τους συμβούλευε με καλοσύνη και τρόπο που τους προσέλκυε και τους ευχαριστούσε, προτρέποντάς τους στην μετάνοια. Αποκαλύφθηκαν έτσι διάφορες αρετές και Θεϊκά χαρίσματα που κατείχε, στοιχεία τα οποία η ίδια προσπαθούσε να αποκρύψει. Σύμφωνα με μαρτυρίες, εμφανίστηκε πολλές φορές σε άτομα, κάποια από τα οποία αγνοούσαν ακόμη και την ύπαρξή της. Πολλά είναι και τα θαύματα που έκανε τόσο εν ζωή όσο και μετά την κοίμησή της στις 6 Μαΐου του 1974. Με τα θαύματα αυτά, βοήθησε άτομα στη θεραπεία διαφόρων προβλημάτων υγείας που είχαν, γλίτωσε τη ζωή πολλών ανθρώπων από σφαγές, δυστυχήματα και αρρώστιες, βοήθησε επίσης ζευγάρια που είχαν προβλήματα τεκνοποίησης, ακόμη και άτομα που είχαν προβλήματα εξεύρεσης εργασίας λόγω ανεργίας. Η αγιοκατάταξη της πραγματοποιήθηκε το έτος 2011.

Σήμερα, δίπλα στο Μοναστήρι της Παναγίας όπου ασκήτεψε η Γερόντισσα Σοφία, η νέα ασκήτρια της Κλεισούρας, ανεγείρεται Ιερός Ναός προς τιμήν της με χρηματική βοήθεια και των προσκυνητών της Μονής.
Η μνήμη της εορτάζεται σταθερά κάθε έτος στις 6 Μαΐου.
 

η Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου στην Κλεισούρα Καστοριάς από μακριά

το χωριό Κλεισούρα Καστοριάς. Κάτω αριστερά ο δρόμος που οδηγεί στη Μονή

Δεν υπάρχουν σχόλια: