31 Μαΐου 2022

η Σοφία που έγινε Μαρί Κεβορκιάν…

update 31.5.2022 :
 
🔻 έχουμε εξελίξεις...
🔻 ο εγγονός της Σοφίας Κεβορκιάν-Τασόγλου, αναζητά τους συγγενείς τους στην Ελλάδα
🔻 διαβάστε το σημερινό σχόλιο της Γιώτας Αμανατίδου και βοηθήστε όσοι γνωρίζετε κάτι
 
------------------------------------------------------------------------- 
 
ακόμα ένα βιβλιαράκι που περιγράφει τα τραγικά γεγονότα της γενοκτονίας
η Σοφία είναι ένα κοριτσάκι που ζει μια ευτυχισμένη ζωή μαζί με τους γονείς της, τα δυο της αδελφάκια καθώς και τον παππού & γιαγιά στο ορεινό χωριό Ελεϊλέκ των Κοτυώρων (*)
μόλις εφτά χρονώ βρίσκεται μαζί με την μητέρα της και ένα αδελφάκι της στο σεφκιέτ για το άγνωστο μαζί με όλα τα γύρω χωριά
μετά από πολλές περιπέτειες το κοριτσάκι καταλήγει στο Χαλέπι όπου στα 15 της παντρεύεται έναν Αρμένη, τον διευθυντή του ορφανοτροφείου που διέμενε
πιέσθηκε πολύ από τον άνδρα της για να αποβάλει κάθε στοιχείο που θύμιζε την Ρωμέϊκη καταγωγή της ακόμα και το όνομα της…
πέθανε στα 89 της χωρίς ποτέ να βρει κανένα από την οικογένεια της. ούτε η συγγραφέας του βιβλίου, μια από τις κόρες της, δεν μας γράφει εάν αναζήτησε να βρει στην Ελλάδα την οικογένεια του Γιάγκου Ντασογλή, του πατέρα της Σοφίας, από το Ελεϊλέκ των Κοτυώρων
αναλογισθείτε για λίγο το δράμα της Σοφίας που από 7 χρονών δεν είχε κανένα στο κόσμο…

     • Σιρούν Σισεριάν-Χατζετιάν
     • Σοφία – ο ξεριζωμός, από τη Μαύρη θάλασσα στο Χαλέπι
     • 2017 – εκδ. Στοχαστής
     • 154 σελ.


(*)
ένας αναγνώστης σχολίασε : 

🔻 "στον ταξιδιωτικό οδηγό του Σάββα Καλεντερίδη "Ανατολικός Πόντος" και στη σελίδα 106, Ελληνικά χωριά Οινόης, του νομού Κοτυώρων, αναφέρεται συνοικισμός Λεϊλέκ του χωριού Τσιουλάρ, του οποίου οι Πόντιοι Έλληνες μετά την εγκαταστάθηκαν στην Οινόη Καστοριάς, απ' όπου και ο Στάθης Πελαγίδης (στην Ελλάδα). Πιθανόν αυτό το Λεϊλέκ να είναι η πατρίδα της Σοφίας, κεντρικής ηρωίδας του βιβλίου..." (βλ. παρακάτω την σελίδα "Ελληνικά χωριά της Οινόης"))

ευχαριστώ τον αναγνώστη για το σχόλιο.
το ίδιο το βιβλίο δεν δίνει λεπτομέρειες, π.χ. γειτονικά χωριά για να μπορέσουμε να το εντοπίσουμε με βεβαιότητα. Το μόνο σίγουρο είναι το όνομα της οικογένειας : Γιάγκος Ντασογλής ή όπως τονίζεται.
 




1 σχόλιο:

ΑP είπε...

H ΠοντιοΑρμένισσα ορφανή λέγεται TAΣΟΓΛΟΥ ΣΟΦΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ και της ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ (Mαρί Κεβορκιάν ή Georgian)
Όνομα παππού: Ηλίας Τασόγλου
Όνομα αδελφών:Κυριάκος, Χάρης ή Χαράλαμπος και Ιωάννης (ετεροθαλής αδελφός από άλλη μητέρα), Κυριακή.
Ο Μεγάλος θείος της Σοφίας ο Ευστράτιος, ήταν πρόεδρος στο χωριό Ελεκή ή Ελεκίν ή Ελέκιοϊ ή Αλέκιοϊ της Ορντού, τόπο γέννησης της Σοφίας. Το χωριό αναφέρει ο Άκογλου στους Χάρτες του κοντά στη Φάτσα νοτίως και βορειο δυτικά από τα Χαψάμανα σημερινό Golkoy. Ο θείος της Ευστράτιος είχε 3 κόρες: τη Συμέλα, την Ελπίδα και τη Μαρούλα.
Το 1925 με τις πορείες θανάτου, επέζησε και βρέθηκε στο Χαλέπι της Συρίας, ορφανή και μόνη.
Φιλοξενήθηκε 2 χρόνια σε ορφανοτροφείο (Μiss Pepi), της άλλαξαν το όνομα από Σοφία Τασόγλου σε Mari Georgian ή Κεβορκιάν.
To 1927 παντρεύτηκε τον Αρμένιο Misak Sisrian που ήταν ο διευθυντής του Ορφανοτροφείου.
O εγγονός της Berj, Αρμενοποντιακής καταγωγής από το Χαλέπι της Συρίας, βρέθηκε πρόσφυγας στο Λίβανο με τον Συριακό πόλεμο και το 2015 ήρθε ως πρόσφυγας και ζεί στο Τορόντο. Αναζητά τους συγγενείς του. Από έρευνά μου στο αρχείο της ΕΠΜ του εποικισμού προκύπτει οτι ειδικότερα στα χωριά Γαλανόβρυση Λάρισας ή Μεσαίο Θεσσαλονίκης ή Νίψα Αλεξανδρούπολης πιθανόν να εγκαταστάθηκαν οι διασωθέντες της Γενοκτονίας συγγενείς του. Για πληροφορίες
Eπικοινωνία Aμμανατίδου Γιώτα Email: ammanatidoup@gmail.com