03 Μαρτίου 2022

Σάββας Κανταρτζής - #1

πρώτη δημοσίευση 5.11.2019

➤ είναι ο πρώτος συγγραφέας - δημοσιογράφος που έγραψε για την γενοκτονία. ήταν το 1975 όταν εξεδόθη το έργο του "νίκη χωρίς ρομφαία" όπου στον δεύτερο τόμο αναφέρει την λέξη "γενοκτονία" (*) - δείτε παρακάτω το σχετικό άρθρο.
   • δείτε όλες τις αναρτήσεις μας από το παραπάνω έργο στην ετικέτα Σ. Κανταρτζής εδώ

➤ τα παρακάτω είναι από το δίκτυο :
   • ο καλύτερος δημοσιογράφος του 20ού αιώνα στην Πιερία υπήρξε αναμφισβήτητα ο πολυγραφότατος Σάββας Κανταρτζής: ισχυρή ποντιακή προσωπικότητα, συνεταιριστής, φίλος του Λεωνίδα Ιασωνίδη, οπαδός των Φιλελευθέρων και μαχητής της Αριστεράς για ένα διάστημα (εξορίστηκε για τις ιδέες του στον Αϊ-Στράτη), επίλεκτο μέλος της Εκκλησίας των Ευαγγελικών της πόλης, εκδότης της εφημερίδας "Νέα Εποχή" αλλά και δημοσιογράφος σε εφημερίδες της Θεσσαλονίκης, ο Σάββας Κανταρτζής (Κοτύωρα 1900 - Κατερίνη 1985) περιέγραψε με ακρίβεια και σεβασμό στην αλήθεια τη μοίρα του Ποντιακού Ελληνισμού.
    • από τον δεκατριών τόμων όγκο των απομνημονευμάτων, που άρχισε να εκδίδει το 1972, τρεις τόμοι είναι αφιερωμένοι στην τραγωδία του Πόντου. Ο Κανταρτζής περιγράφει με ζωντάνια τα πρώτα του γράμματα στο ελληνικό σχολείο των Κοτυώρων, στην Ψωμιάδειο Σχολή, τα πρώτα μηνύματα αλλαγής της οθωμανικής πολιτικής, την εξορία στον Καύκασο για να αποφύγει τα αντίποινα των Τούρκων, τις θηριωδίες του Τοπάλ Οσμάν και του Κεμάλ. Κατατοπιστικές και άκρως ενδιαφέρουσες είναι ακόμη και οι πρώτες (αρνητικές) εντυπώσεις του από την πόλη της Κατερίνης, όταν την αντικρίζει πρώτη φορά το 1925.


(*) η επισήμανση αυτή έγινε σε σχόλιο σε ανάρτησή μας από τον κ. Στάθη Ταξίδη τον οποίο ευχαριστούμε.

δείτε όλη την ανάρτηση για το Μπέϊαλαν εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: