30 Ιανουαρίου 2021

Κοτυλάβα - #1

➤ έχει περίπου ένα μήνα που διάβασα το βιβλίο…
άλλη μια καταγραφή της τραγικής μοίρας των Ρωμιών στην πατρίδα...
συνοπτικά : είναι η ιστορία μιας οικογένειας από το Ακ Ντάγ Ματέν. Ο Κότυλας (σημαίνει αυχένας), γόνος πλούσιας οικογένειας που ζει αρχοντικά στον Ρωμέϊκο μαχαλά Γατσάκ του Ακ Ντάγ, κλέβει την 12χρονή κοπελίτσα από το χωριό της Κέϊσερι την οποία αργότερα παντρεύεται και έτσι γίνεται Κοτυλάβα. Αποκτούν τρία παιδιά. Ο Κότυλας πεθαίνει νέος από ασθένεια. Ο μεγάλος της γιος, ο Στέλιος, στα 19 του χρόνια τους εγκαταλείπει και φεύγει για την Ελλάδα προκειμένου να αποφύγει τα αμελέ ταμπουρού. Η Κοτυλάβα με τα δυο μικρά παιδιά της ζει τραγικές στιγμές στην πόλη και στο χωριό της που επιστρέφει όπου τα πράματα χειροτερεύουν κάθε μέρα. Αποφασίζει να φύγει και αυτή από το Ακ Ντάγ και να πάει στον Μπερεκετλί Ματέν όπου έχουνε γνωστούς. Σε λίγα χρόνια φεύγουν και από εκεί για την Ελλάδα. Η Κοτυλάβα προσδοκά επίσης να βρει και τον μεγάλο της γιό. Τους κατεβάζουν στην Καβάλα και από εκεί η επιτροπή τους στέλνει για μόνιμη εγκατάσταση στο χωριό μου, την Ραβίκα (Καλλίφυτος Δράμας). Εκεί ζήσανε μέχρι το 1947 και μετά φύγανε για μόνιμη εγκατάσταση στην Δραπετσώνα Πειραιώς.

🔻 σχόλια μας : 
η μητέρα μου θυμάται την Κοτυλάβα στο χωριό μας / ο συγγραφέας του βιβλίου είναι εγγονός της Κοτυλάβας και γεννήθηκε στην Καλλίφυτο / δεν μαθαίνουμε αν τελικά βρέθηκε ο Στέλιος, ο μεγάλος γιος της
είναι ένα βιβλίο ευκολοδιάβαστο το οποίο δίνει μια πολύ καλή εικόνα των γεγονότων που έλαβαν χώρα στις πατρίδες μας. Θα ακολουθήσει δεύτερη ανάρτηση με μερικές επιλεγμένες σελίδες από το βιβλίο. Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

[πρώτη δημοσίευση 24.3.2019]





Δεν υπάρχουν σχόλια: