Θα παραθέσουμε τις αναφορές για τα ποτάμια αυτά από την εργασία του Γ. Θ. Κανδηλάπτη "γεωγραφικόν και ιστορικόν λεξικόν της Χαλδίας". Στο ίδιο βιβλίο ο Κανδηλάπτης αναφέρεται σε κάποιο χωριό-οικισμό, το…
➤ "Κιοπρού-παchίν (το). της Αρδάσης, σταθμός ταχυδρ. και χωρίον εν τη περιοχή του ποταμίου Ζύγανας, όθεν η αμαξιτή οδός εις Τραπεζούντα." Στο ίδιο μέρος αναφέρεται και ο Ανανίας Νικολαϊδης στην 2η σελίδα της προηγούμενης μας ανάρτησης για τον Χαρσιώτη.
➤ έχουμε μια ιδιαίτερη συμπάθεια για τα παλιά χάνια-πανδοχεία της περιοχής του Πόντου και μακάρι να γινόταν από τους νέους μας μια διπλωματική εργασία επί του θέματος. Μερικά από αυτά είναι γνωστά και από τις μουσικές μας, π.χ. τ’ Αρμαλού το χάν πάνω στο δρόμο Τσεβιζλούκ - Λαραχανή - Κρώμνη.
➤ τα χάνια αυτά ήταν ο τελευταίος σταθμός από Αργυρούπολη προς Τραπεζούντα στην δύσκολη πορεία για την ανάβαση της Ζύγανας. Αντιθέτως, ήταν αυτά που ξεκούραζαν ανθρώπους και ζωντανά στην δύσκολη κατάβαση του βουνού με προορισμό την Αργυρούπολη – Ερζερούμ. Ο Θεόφιλος Ντέϋρολ στο βιβλίο του "1870 - ταξίδι στον Πόντο και την Αρμενία" μάλλον σ’ αυτά τα χάνια αναφέρεται - στην 2η ανάρτηση μας εδώ . Ακόμα και σήμερα η περιοχή αυτή βρίθει από σύγχρονα καταστήματα εστίασης και ξεκούρασης. Υπάρχει και κάποια παλαιά γέφυρα που κατά πάσα πιθανότητα είναι αυτή που έδωσε το όνομα στην περιοχή. Τώρα σχεδόν έχει καλυφθεί από τα νερά του φράγματος.
[πρώτη δημοσίευση Σεπτέμβριος 2016]
από το Google Earth - Panoramio |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου