25 Απριλίου 2022

Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτας στο Ροδοχώρι Νάουσας

➤ στις 2.8.2018 επισκεφθήκαμε για πρώτη φορά τον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι της Νάουσας
από εκεί το βίντεο του εξωτερικού χώρου της εκκλησίας
για να αναδειχθεί το προσκύνημα πρέπει να γίνουν επιπλέον έργα και το κυριότερο, νέα ή βελτίωση της υπάρχουσας πρόσβασης
ακολουθεί η εισαγωγή ενός άρθρου από το Pontos News - εδώ
  • "Η Ιερά μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερά ή Περιστερεώτα βρίσκεται σε απόσταση 28 χλμ. από την Τραπεζούντα και είναι χτισμένη στην κορυφή απότομου βράχου, στην πλαγιά του όρους Πυργί Γαλίαινας Ματσούκας, σε υψόμετρο 1.210 μέτρων.
  • Ιδρύθηκε το 752 μ.Χ. και είχε πλούσια βιβλιοθήκη, όπως εκείνη της Παναγίας Σουμελά. Όμως το 1203, εξαιτίας τοπικών πολέμων, η Μονή καταστράφηκε τελείως. Μόλις το 1398 ο ηγούμενος της Μονής της Παναγίας Σουμελά την επισκέφθηκε και παρακάλεσε τους αυτοκράτορες Κομνηνούς της Τραπεζούντας. Τελικώς, ο αυτοκράτορας Μανουήλ Γ΄ Κομνηνός υποσχέθηκε και ανασύστησε τη Μονή.
  • Με την πτώση της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας η Μονή του Περιστερεώτα υπέστη νέες ζημιές από επιθέσεις και αρπαγές ληστών, για να την αποτεφρώσει τελείως πυρκαγιά το 1483. Τότε χάθηκαν και καταστράφηκαν χρυσόβουλα των αυτοκρατόρων του Βυζαντίου και της Τραπεζούντας, τα σιγγίλια των οικουμενικών πατριαρχών καθώς και άλλα πολύτιμα κειμήλια, σκεύη και χειρόγραφα βιβλία."
εκδρομή από το Καπίκιοϊ μέχρι την μονή του Αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα - από το βιβλίο του Αντωνίου π' Χαρ. Παπαδόπουλου "ό εωρακώς εν Πόντω μεμαρτύρηκεν" (μνήμες από τον αλησμόνητο Πόντο) εδώ
ένα οδοιπορικό (video - 2011) στον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα στον Πόντο εδώ

[πρώτη δημοσίευση στις 13.8.2018]

 

 
φώτο παρακάτω : το χέρι μας αγγίζει την ιστορία...
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: