Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016

οι δάσκαλοι του γένους των Ποντίων : Ιωάννης Αβραμάντης

Ο Ιωάννης Αβραμάντης γεννήθηκε στην Τσίτη ή Τσίτε του Μεσοχαλδίου το 1890. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να βρούμε περισσότερα στοιχεία από αυτά που παραθέτουμε παρακάτω. Όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να διαβάσετε τα άρθρα του στην ψηφιακή βιβλιοθήκη της ΕΠΜ, στα τεύχη της Ποντιακής Εστίας και Χρονικά του Πόντου.


Ιωάννης Αβραμάντης,
τα σα εκ των σων προσφιλής γενέτειρα - ελεγείο του Πόντου

Οι χρόνοι φεύγουνε, πετούν. Κοντοζυγώνει μισός πια αιώνας, αφ’ ότου βάσκανος μοίρα μας στέρησε τόσο ανελέητα την λόθερμη αγκαλιά σου και τα γλυκά σου φιλιά, αγαπημένη μας γενέτειρα. Και όμως πάντα εκείνη η πανέμνοστη και μαγευτική εικόνα σου προβάλλει ολοζώντανη στα μάτια μας, όπου και αν σταθούμε, όπως και αν βρεθούμε και στο απλό άκουσμα του ονόματος σου ΠΟΝΤΟΣ.

Και πάντα άθελά μας παίρνει το πικρό παράπονο του αδικημένου και νοσταλγού. Ο νους μου ευθύς ανατρέχει στο παρελθόν, γυρεύοντας να εξιχνιάση και εξακριβώση τα αίτια αυτής της ανήκουστης καταδίκης μας σε ισόβια υπερορία ! σε  "ελεύθερους καταδίκους"

Ποία ήταν η εναντίον μας κατηγορία και ποίοι οι κατήγοροι μας ;

Τι είδους δικαστήριο ήταν εκείνο που μας επέβαλε το απάνθρωπο ξερίζωμα από την Γή σου, την ιερή, στην οποία ήμασταν ριζωμένοι πολύ βαθειά απ’ τα πανάρχαια χρόνια ; Και βάσει ποίου νόμου, ανθρώπινου ή θείου, γραπτού ή άγραφου ;


Ιωάννης Αβραμάντης

μερικά από τα άρθρα του

Δεν υπάρχουν σχόλια: