29 Ιανουαρίου 2022

οι δάσκαλοι του γένους των Ποντίων : Παντελής Η. Μελανοφρύδης (1885 – 1967)

➤ ένας ακόμη λόγιος της πρώτης και ηρωικής γενιάς. Αυτών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην ιστορική μας πατρίδα. Αυτών που με τις γραφές τους μας άφησαν πολύτιμη γνώση για τον πολιτισμό των προγόνων μας, τα ήθη και έθιμα, την καθημερινότητα τους, τις έγνοιες και τις σκοτούρες, την συμβίωση με τον Τούρκο δυνάστη
ο Π. Μελανοφρύδης είναι ένας από τους αγαπητούς λόγιους αυτής της σελίδας. Τριάντα δύο είναι μέχρι σήμερα 7.1.2020 οι αναρτήσεις μας τις οποίες μπορείτε να δείτε στην ετικέτα "Π.Η. Μελανοφρύδης"



➤ παρακάτω δίνουμε ένα σύντομο βιογραφικό από την σελίδα του βιβλίοNet -εδώ

Ο Παντελής Μελανοφρύδης γεννήθηκε στην Άδισσα (περιοχή Άρδασας του Νομού Τραπεζούντας). Αποφοίτησε από το περίφημο φροντιστήριο Αργυρούπολης και άσκησε το λειτούργημα του διδασκάλου στις ελληνικές κοινότητες του Πόντου. Για τα έτη 1913-14 διηύθυνε το Λύκειο της Μονής Γουμερά. Νεότατος ασχολήθηκε με τη συγγραφή και με τη δημοσιογραφία, δημοσιεύοντας άρθρα σε εφημερίδες της Τραπεζούντας και του Βατούμ. Το 1910 εκδόθηκε το θαυμάσιο βιβλίο του: "Η εν Πόντω Ελληνική Γλώσσα", έργο διαχρονικό, που και σήμερα, επανεκδιδόμενο, χρησιμοποιείται από τους μελετητές. Δημοσίευσε πλήθος μονογραφιών στα περιοδικά "Ποντιακά Φύλλα", "Αρχείον Πόντου", "Ποντιακή Εστία" κ.ά. Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών εγκαταστάθηκε στην Πτολεμαΐδα. Εργάστηκε και σταδιοδρόμησε με επιτυχία ως διευθυντής της Ενώσεως Γεωργικών Συνεταιρισμών. Απεβίωσε το 1967.


➤ δίνουμε επίσης ακόμη τρεις συνδέσμους όπου θα βρείτε πολλά στοιχεία για τον Π.Μ.: 

e-ptolemeos.gr_1

Δεν υπάρχουν σχόλια: