30 Ιουλίου 2022

ο "πόλεμος" για τον Θήχη

➤ μέγας "πόλεμος" για το που βρισκόταν το βουνό Θήχης επικράτησε μεταξύ των λογίων της πρώτης περιόδου. Πολλά δημοσιεύματα στα παλιά περιοδικά. Κάθε περιοχή είχε το "δικό" της Θήχη.
εμείς γνωρίζουμε τρεις εκδοχές (χάρτης παρακάτω).
παραθέτουμε ένα άρθρο του Γ. Θ. Κανδηλάπτη (Κάνις) για το θέμα από την ΠΕ, 1962, τ. 155-156
έχουμε 18 σχετικές αναρτήσεις (30.7.2022) - βλέπε ετικέτα "η κάθοδος των μυρίων"

[πρώτη δημοσίευση 28.11.2015]

ΠΕ, 1962, 155-156

➤ ο χάρτης δείχνει τις εκδοχές :

1. Αε Σερ (αυτό που υποστηρίζει ο Κανδηλάπτης και πολλοί άλλοι)
2. βουνό Καρακαπάν της Σάντας (αναρτήσεις μας εδώ_1 και εδώ_2 )
3. βουνό Μακουρτάγ (περιοχή Σουρμένων, μάλλον εκεί που είναι τα δύο χάνια στο σημείο 3). Για την στράτα αυτή των καραβανιών η ανάρτηση μας εδώ


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Διαμαντης Λαζαριδης έγραψε : Για τον προσδιορισμό της θέσεως του ΘΗΧΗ. ανάγκη να προσδιοριστεί προηγουμένως η θέση της πόλεως " Γυμνιάς ", για την οποία έχουν εκφραστεί διάφορες απόψεις.Είναι , νομίζω, κομβικό...Οπως είναι γνωστό , μέσα σε πέντε ημέρες, από την πόλη αυτή, έφτασαν στον ΘΗΧΗ ή το ΧΗΝΙΟΝ όρος, κατά τον Προκόπιο.Επειδή το θέμα με απασχόλησε( και μ' απασχολεί ακόμη), διέτρεξα , με αυτοκίνητο , όλες σχεδόν τις εκδοχές,σχετικά με την πορεία που ακολούθησαν οι " Μύριοι" Από Παϊπουρτ, από Χασάν Καλέ, από Ερζερούμ, από Αργυρούπολη, από Ολτι.Εχοντας υπόψη και τη σχετική πλούσια βιβλιογραφία, διαμόρφωσα κάποια άποψη την οποία θα εκθέσω στο έργο μου .." Ο Πόντος στον Ξενοφώντα "(οψέποτε εκδοθεί τούτο).