➤ αν μου ζητούσε κάποιος να του προτείνω ένα μόνο βιβλίο προκειμένου να πάρει μια σφαιρική εικόνα για το τι υπήρξε ο Πόντος, δίχως άλλο θα πρότεινα αυτό του Δημήτρη Ψαθά, "γη του Πόντου"
➤ το ξαναδιάβασα τις τελευταίες μέρες και έχω κρατήσει μερικές σημειώσεις τις οποίες θα αναρτήσουμε σε πέντε συνέχειες / όλες οι αναρτήσεις μας για τον Δ.Ψ. εδώ
• Δημήτρη Ψαθά, γη του Πόντου
• εκδόσεις Φυτράκη, πρέπει να είναι από τις πρώτες εκδόσεις - το βιβλίο αγνοείται!!!
• δεν έχει χρονολογία αλλά στο εισαγωγικό σημείωμα του (*) ο συγγραφέας υπογράφει : Αθήνα Μάρτιος 1966
• σελίδες 515
• οι νεότερες εκδόσεις είναι από την "Μαρία Δ. Ψαθά & Συνεργάτες"
"… ούτε επιτρέπεται να θυσιάζουμε την ιστορική αλήθεια σε καμία σκοπιμότητα, όπως, δυστυχώς, καθιερώθηκε να γίνεται απ’ τον καιρό που χαράχτηκε η λεγόμενη ελληνοτουρκική φιλία. Η άστοχη τακτική της αποσιώπησης των γεγονότων της Ιστορίας ήταν ίσως κι ένας απ’ τους λόγους που τόσο άσκημα πορεύτηκε η "φιλία" με τους Τούρκους. Να ρίξουμε τον πέπλο της λήθης στο παρελθόν αλλά να ξ έ ρ ο υ μ ε, όχι να κρύβουμε …"
η ειρηνική περίοδος - #1
Το βιβλίο ξεκινάει με τις προσωπικές θύμισες του Δημήτρη Ψαθά που ζούσε με την οικογένεια του στην Τραπεζούντα. Είναι η περίοδος που Ρωμιοί, Τούρκοι, Αρμένιοι ζούσαν ειρηνικά. Ο συγγραφέας το 1914 ήταν 9 χρονών. Οι παιδικές συνεπώς θύμισες είναι από εκείνα τα χρόνια, λίγο πριν, λίγο μετά.
είναι τα γνωστά μας Κέτζια. Αναρτήσεις μας :
1
2
3
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου