Κυριακή, 28 Μαΐου 2017

τιμούμε τους νεκρούς μας ...

"εν χορδές και οργάνοις" έγιναν την περασμένη Κυριακή τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για την γενοκτονία στον Πειραιά
➤ την γνώμη μας την είπαμε, δεν μας άρεσε καθόλου. Αναρωτιόμαστε εάν ο χορηγός ή τέλος πάντων η ομάδα διαχείρισης έδειξε τα σχέδια του εγχειρήματος αυτού στις ομοσπονδίες μας για να ακούσουν την γνώμη αυτών που μας εκπροσωπούν
➤ μάλλον όχι γιατί δεν νομίζω ότι θα υπήρχε κάποιος από αυτούς να συνηγορήσει θετικά
➤ με αφορμή το παραπάνω θυμηθήκαμε μια παλιά μας ανάρτηση, διαβάστε την ...


1η δημοσίευση 19.5.2015

μέρα που ξημερώνει, είπαμε να ξαναφέρουμε στην επιφάνεια μια παλαιότερη μας ανάρτηση, λίγο τροποποιημένη …


Το παραπάνω άρθρο μας θύμισε την δική μας τοποθέτηση σε κάποια μάζωξη των συλλόγων της Ν. Ελλάδας στα γραφεία των Αργοναυτών στην Καλλιθέα. Εκεί λοιπόν βάλαμε την ιδέα για την δημιουργία ενός μεγάλου μνημείου, κάπου στην μέση της απόστασης Αθήνα – Θεσσαλονίκη, στην εθνική οδό. Ένας πυλώνας με τεράστιο ύψος 100 ή ακόμη 200 μέτρα ψηλός, όπου στην κορυφή του θα έκαιγε μόνιμα μια φλόγα. Φλόγα που θα ήταν ευδιάκριτη από μακριά. Θα συμβόλιζε όλα τα παραπάνω, την αλησμόνητη πατρίδα, την άρνηση στην λήθη της γενοκτονίας και του ξεριζωμού, στην ενότητα των Ποντίων, την ευθύνη μας για την διατήρηση της ράτσας μας …

Ας αναλάβουν πρωτοβουλία Πόντιοι μηχανικοί - αρχιτέκτονες να εκπονήσουν κάποια σχέδια που θα είναι σχετικά χαμηλού κόστους. Δεν χρειάζονται υπερβολές. Σε ένα κτήμα 5-10 στρεμμάτων (*), μπορεί να υλοποιηθεί το έργο. Όταν αργότερα ευνοήσουν οι συνθήκες μπορεί το έργο να συμπληρωθεί με επιπλέον υποδομές. Οι αρχιτέκτονες θα υποβάλουν τα σχέδια στην ομοσπονδία και αυτή με την σειρά της θα ασχοληθεί με όλα τα υπόλοιπα. Είναι σίγουρο ότι ο απλός Πόντιος πατριώτης θα συμβάλει με τον οβολό του μέσω των πρωτοβάθμιων οργάνων. Έτσι γινότανε και στον Ιστορικό Πόντο. Με την συνδρομή των Ρωμιών χτιζόντουσαν σχολεία και εκκλησίες, πληρωνόντουσαν οι δάσκαλοι κλπ.


πρέπει να το καταλάβουμε, αυτό το μνημείο το "χρωστάμε" σε όλους αυτούς που σήμερα 19.5.2015 μνημονεύουμε.

(*)
Αυτό θα μπορούσε να είναι στην ευρύτερη περιοχή του Βερμίου κάπου σχετικά κοντά στην Παναγιά Σουμελά.

1 σχόλιο:

θοδωρης μακριδης είπε...

Η πρόταση του Ξενοφών Άκογλού είναι πολύ καλή και συμβολική και νομίζω ότι πρέπει να γίνει σοβαρή πρόταση σε κάποια Γεν. Συνέλευση της Π.Ο.Ε.

Τώρα για το μνημείο που προτείνετε εσείς κάπου στο μέσων της Ελλάδος. Σαν σκέψη ενός μεγάλου μνημείου είναι πολύ καλή και σωστή. Ωστόσο το μέρος που προτείνετε είναι στρατηγικά λάθος και αυτό για τον εξής λόγο. Στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες μνημεία για τον Ποντιακό Ελληνισμό και την Ποντιακή Γενοκτονία στο μόνο μνημείο όμως μου υπήρξε αντίδραση από την Τουρκία ήταν το μνημείο στην πλατεία Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη.

Άρα λοιπόν συμφωνώ απόλυτα στην ιδέα ενός μεγάλου κεντρικού μνημείου αλλά κάπου κεντρική στην Αθήνα (Το καλύτερο θα ήταν στην πλατεία Συντάγματος). Και αυτό για στρατηγικούς λόγους, γιατί όπως λέμε και στο σκάκι η καλή κίνηση δεν είναι απλά η καλή αλλά αυτή που ενοχλεί τον αντίπαλο.