06 Απριλίου 2022

η μάχη των οχυρών : 6 έως 10 Απριλίου 1941

από το δίκτυο...

➤ όταν στις 6 Απριλίου 1941 ο Χίτλερ έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο του "επιχείρηση Μαρίτα" για την κατάληψη της Ελλάδας, οι Έλληνες βρίσκονταν σε πόλεμο με την Ιταλία του Μουσολίνι ήδη πέντε μήνες. 
οι διαδοχικές όμως ήττες των Ιταλών στο Αλβανικό μέτωπο, με αποκορύφωμά την αποτυχία και της "Εαρινής Επίθεσης" το Μάρτιο του 1941, κατέδειξαν ότι οι Ιταλοί δεν ήταν σε θέση να ανακόψουν την προέλασή του ελληνικού στρατού. Ο Χίτλερ τότε ανέλαβε να αποκαταστήσει το κλονισμένο κύρος του άξονα αποφασίζοντας να εισβάλει στην Ελλάδα. 
➤ ενώ το σύνολο σχεδόν του αξιόμαχου των Ελληνικών δυνάμεων αγωνιζόταν εναντίον των Ιταλών, μεγάλος αριθμός Γερμανικών στρατευμάτων άρτια εξοπλισμένων με τα τελειότερα μέσα που διέθετε η πολεμική μηχανή του 3ου Ράιχ στάλθηκε στη Βουλγαρία προκειμένου να εισβάλει στη συνέχεια στην Ανατολική Μακεδονία και τη Δυτική Θράκη. 


➤ μεταξύ 6ης και 9ης Απριλίου 1941 οι Γερμανοί επιτέθηκαν ταυτόχρονα με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις τους σε μια σειρά ελληνικών οχυρών που είχαν ανεγερθεί τα προηγούμενα χρόνια κατά μήκος των βόρειων ελληνικών συνόρων και απάρτιζαν τη λεγόμενη "Γραμμή Μεταξά". Οι λιγοστοί Έλληνες υπερασπιστές που επάνδρωναν τα οχυρά, με ελάχιστα μέσα και δίχως καμία ουσιαστική βοήθεια από τους συμμάχους Βρετανούς, προέβαλαν ηρωική αντίσταση στα συγκροτήματα της Ροδόπολης, του Ρούπελ, των Παλιουριώνων, του Ιστίμπεη, της Κελκαγιά και του Νευροκοπίου εκπλήσσοντας δυσάρεστα τους Γερμανούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι έλληνες στρατιώτες βρέθηκαν αποκομμένοι από την κεντρική διοίκηση και πολεμούσαν αυτόνομα αδιαφορώντας στο τέλος ακόμη και στις διαταγές συνθηκολόγησης ή υποχώρησης που εξέδωσε το ελληνικό επιτελείο στις 10 Απριλίου. Πολλές από τις φρουρές των οχυρών παραδόθηκαν μόνο μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης, όταν ο αγώνας ήταν πλέον ανώφελος λόγω της επικείμενης περικύκλωσης τους από τις γερμανικές δυνάμεις.


➤ σήμερα, η Ελληνική αντίσταση στη μάχη των οχυρών τον Απρίλιο του 1941 αποτελεί μια σχεδόν άγνωστη σελίδα της Ελληνικής ιστορίας. Το ολιγοήμερο των μαχών και η Γερμανική εισβολή στη Ρωσία μόλις δύο μήνες αργότερα (Ιούνιος 1941) επισκίασαν τις μάχες στα οχυρά ενώ και οι ερευνητές είχαν στη διάθεσή τους ελάχιστες πρωτότυπες πηγές και φωτογραφικό υλικό. Η μεγάλη πλειοψηφία των φωτογραφιών από τη Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, τη μάχη της Κρήτης και την κατοχή ελήφθησαν από Γερμανούς φωτογράφους που εργάζονταν για τη ναζιστική προπαγάνδα και εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία με στόχο να απαθανατίσουν το "μεγαλείο" του Γερμανικού στρατού για τις επερχόμενες γενιές. Έτσι, οι περισσότερες γνωστές φωτογραφίες που σχετίζονται με τη μάχη των οχυρών απεικονίζουν Γερμανούς στρατιώτες να ποζάρουν δίπλα στα οχυρά μετά την παράδοση των φρουρών τους. Πρόκειται κυρίως για φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε Γερμανικά βιβλία μετά τον πόλεμο και που εμφανίζονται τακτικά σε Ελληνικά δημοσιεύματα με θέμα τον Ελληνογερμανικό πόλεμο. 

..............................................................................................................................................

Φωτογραφίες και διαδρομή από την επίσκεψη μας στο οχυρό Ιστίμπεη (το 2011) και Ρούπελ (το 2013)
 
1. Ιστίμπεη :

δρόμος δεξιά προς άλλα δύο οχυρά
καταγραφή GPS
2. Ρούπελ :

Δεν υπάρχουν σχόλια: