02 Φεβρουαρίου 2021

αναφορές βιβλίων... (από το www.pontos.org - ιστότοπος του 1997)

    η παρακάτω είναι από τις πρώτες αναρτήσεις του blog αυτού : Δεκέμβριος 2014
    όσα ακολουθούν ήταν μια από τις αναρτήσεις του ιστορικού εκείνου site, το pontos.org
    είναι από λίγα που κράτησα σε αρχείο. δυστυχώς...


    ➤ η Αμάσεια, Ευδοκία Επέογλου-Μπακαλάκη

      • σελίδα 47 :  Ότι κι αν κάνατε τους Αρμένιους οι Τούρκοι ωστόσο αλήθεψε η προφητεία του αγκυρανού δικηγόρου Ντικράν εφέντη, που στο διωγμό των αρμενοκαθολικών της Άγκυρας, όταν κατά συνήθεια ο δήμιος τον ρώτησε πριν τον εκτελέσουν, αν έχει καμιά τελευταία επιθυμία, τους είπε :
      - Εσείς μας σκοτώνετε τώρα, αλλά ποτέ δεν θα γλιτώσετε από μας. Τα μυρμήγκια που πίνουν το αίμα μας θα γεννήσουν Αρμενάκια κι ΄αυτά θα σας εκδικηθούν μια μέρα.
      • σελίδα 132 : .....άλλωστε και ο ίδιος ο Σαμτί Μπέη δεν είχε πει, κάποτε στον αδελφό μου, για τους πατριώτες του : "Άφησε, τέκνον, αυτό το ελεεινό μιλέτι. Απ΄το στόμα του στάζει μέλι, απ΄τα χέρια του αίμα !"


      ➤ η Αμισός και τα πάθη της, Ιάκωβος Κουλοχέρης
      • σελίδα 46 : η πλατεία μετετράπη σε σφαγείο των Αμισινών. Ο χώρος αυτός είχε κυριολεκτικά βρυκολακιάσει από τις καθημέραν καθ ΄ομάδας κρεμάλες Ελλήνων αδελφών μας. Οι ψυχές αυτών φτερουγίζουν ακόμα με αγωνία γύρω από τον Πύργο του Ωρολογίου ζητώντας τους δικούς των. Ο αντίλαλος αυτός της αγωνίας των βουίζει ασφαλώς ακόμα στα αυτιά των συγγενών των.

      ➤ συμβολή εις την γενικήν ιστορίαν του Πόντου, Σάββα Π. Ιωακειμίδου
      • σελίδα 136 : άπασαι αι ανωτέρω μνημονευθείσαι οδοί, αι πόλεις και τα χωρία της Τουρκίας είναι κατεσπαρμέναι από Ελληνικά κοκάλα, τα οποία εδημιούργησαν δικαιώματα και περιμένουν την εκδίκησην και αποκατάστασην της φυλής μας εις τα μέρη εκείνα, εις τα οποία έζησε και εμεγαλούργησεν.

      ➤ το χρονικό του Κάρς, Χρήστου Σαμουηλίδη
      • σελίδα 133 : κατά την προέλασιν των Ρωσσικών στρατευμάτων δύο ημέρας προ της επελάσεως αυτών εις Τραπεζούντα ο Βαλής (νομάρχης) Τζεμάλ Ασμή μοι απηύθηνεν επιστολήν, δι΄ής μοι ενεπιστεύθη την εξουσίαν μεθ΄ενός Συμβουλίου εκ τριών Ελλήνων, των κ.κ. Γ. Φωστηροπούλου, Π. Γραμματικοπούλου και Γ. Κογκαλίδου υπό την προεδρίαν μου. Παραδίδων μοι την εξουσίαν ο Βαλής μοι είπεν :"Από τους Έλληνας απεσπάσαμεν τα μέρη ταύτα και εις τους Έλληνας τα παραδίδομεν σήμερον. Σας παραδίδομεν ωσαύτως τας εις τεμένη μεταφορφωθείσας εκκλησίας, μεταβάλετέ τας εκ νέου εις ναούς, εάν το νομίζετε καλόν".
      Μητροπολίτης της Τραπεζούντας Χρύσανθος

      ➤ ξημερώνει... 45 χρόνια με το κολέγιο Ανατόλια, Carl C. Compton (Θεσσαλονίκη 1997)
      • σελίδα XIV εισαγωγή :  ...Ήταν μία τρομερή κατάσταση : Η κυβέρνηση προσπαθούσε να σκοτώσει εκείνους ακριβώς που εμείς προσπαθούσαμε να κρατήσουμε ζωντανούς.
      (Ruth Compton για τα γεγονότα του 1922 στην Μερζιφούντα, σε επιστολή στην μητέρα της).

      ➤ γύρω στην άσβεστη φλόγα, Θ. Κ. Θεοφυλάκτου - Θεσσαλονίκη 1958
      • σελίδα 74 : την εποχή αυτή (σημ. αναφέρεται στις αρχές του 1918) δύο κέντρα ιερά διέπρεψαν στον περί ανεξαρτησίας του Πόντου αγώνα : Η ηρωική Σάντα περί την Τραπεζούντα - και, στα ενδότερα της Αμισού, όλα τα βουνά και τα λαγκάδια με τους ανδρείους πολεμιστάς των, τους ακρίτας των εδώ συνόρων μας.

      • σελίδα 414 : όσοι τυχόν νομίζουν ότι σφάλλω, λίγοι ή πολλοί, ας με συγχωρήσουν, και ας αφήσουν τις ιδέες αυτές αποκλειστικά σ' εμένα και σ' εκείνους που εκφράζω - ζωντανούς ή πεθαμένους.


      ➤ ένας Ενετός του 15ου αιώνα στην αυλή του μεγάλου Τούρκου, Τζοβάν Μαρία Αντζολέλλο - εκδ. Στοχαστής
      • σελίδα 43-45 : [Πως μεταφέρθηκε ο πληθυσμός στην Κωνσταντινούπολη (αμέσως μετά την άλωση)] Η Τρίτη πλευρά που κοιτά προς το Βορρά, συνορεύει με το λιμάνι και είναι κι αυτή ζωσμένη με ένα ισχυρό τείχος, εκτός από ένα σημείο σαν μικρό φρούριο που ονομάζεται Φενέρ [Φανάρι] και που κατοικείται από Τραπεζούντιους.

      • σελίδα 71 : Για τους "μουταφέρικα" δηλαδή τα αρχοντόπουλα που συντηρεί ο Μέγας Τούρκος. Διακόσια περίπου άτομα φέρνουν τον τίτλο μουταφέρικα. Υπάρχουν ορισμένα αρχοντόπουλα όπως ο γιος του δεσπότη του Μωριά, ο γιος του αυτοκράτορα της Τραπεζούντας κι ο γιος του βασιλιά της Μποσσίνας [Βοσνίας].


      ➤ ταξίδι στην αυτοκρατορία των Μογγόλων, Γουλιέλμος Ντε Ρούμπρουκ, εκδ. Στοχαστής
      • σελίδα 19 : .... βρίσκεται η Τραπεζούντα (*) που έχει τον δικό της ηγεμόνα, τον ονομαζόμενο Γκουίντο από την γενιά των αυτοκρατόρων του Βυζαντίου. Αυτός είναι υποταγμένος στους Τατάρους.

      (*) : Τραπεζούντα : Η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας ιδρύθηκε το 1204 από τον Αλέξιο Κομνηνό. Ο Ρουμπρούκ πέφτει σ΄ένα σφάλμα. Την εποχή του ταξιδιού του δεν βασιλεύει πια ο Γκουϊντο (Ανδρόνικος Γκίντος), αλλά ο Εμμανουήλ ο Πρώτος, ο επονομαζόμενος "Μέγας Αρχηγός" (1238-1264), υποτελής στους Σελτζούκους κατ΄αρχήν και στους Μογγόλους αργότερα, το 1244.

      • σελίδα 46 : "μας προσέφεραν  να πιούμε από το γάλα τους - γάλα αγελαδινό, αποβουτυρωμένο - αρκετά ξινό και που οι ίδιοι ονομάζουν άϊρα" (**).

      (**) το άϊρα είναι παραδοσιακό ποτό (ρόφημα) των Κιργισίων φτιαγμένο από γάλα βρασμένο όπου προσθέτουν νερό.
      (Τσερκέζοι, βλέπε σελίδα 206 του ιδίου βιβλίου)


      ➤ ο χιμαιροκυνηγός - περιπλανήσεις από το Βόσπορο μέχρι το Αραράτ, Καλλια Χυτήρογλου, εκδ. Πιτσιλός (Αθήνα 1994)
      • σελίδα 11 : Οι άγριοι Πουνάν της Βόρνεο πιστεύουν, πως όλοι κρύβουμε μέσα μας έναν ταξιδευτή του ονείρου, που στην προσπάθειά του να βρει το δρόμο και να φτάσει στη φυλή του, εγκαταλείπει ακόμη και το σώμα του, κινούμενος στα ψηλά κλαριά του δένδρου της ζωής.

      Δεν υπάρχουν σχόλια: