21 Φεβρουαρίου 2022

Πάντζος Χατζηπαναγιωτίδης - ο ήρωας της Τραπεζούντας - #1

➤ ένας ήρωας, όχι στα πεδία των μαχών αλλά στην αστική καθημερινότητα της Τραπεζούντας ήταν ο Πάντζος (Παναγιώτης) Χατζηπαναγιωτίδης, Κρωμέτας στην καταγωγή
μαζέψαμε όσα στοιχεία έπεσαν στην αντίληψη μας γιατί αυτή η σελίδα δεν στέκεται μόνο στα πρωτοκλασάτα ονόματα της κοινωνικής ζωής
ο Δ. Φυλλίζης γράφει στο βιβλίο του "...ο οποίος όταν έφθασεν εδώ, όπου επέπλευσαν μάλλον οι επιτήδειοι, απέθανεν εν πενία και παραγκωνισμένος". Δεν γνωρίζουμε τι απέγινε η οικογένειά του, δεν γνωρίζουμε επίσης που βρίσκονται οι απόγονοί του. Όπου κι΄ αν είναι πρέπει να νοιώθουν υπερήφανοι για τον πρόγονό τους.
διαβάστε παρακάτω για τον Πάντζο από τις πηγές :
     1. Εγκυκλοπαίδεια του ΠΕ
     2. βιβλίο του Ιωάννη Κ. Αμαραντίδη "θανατικά ανάσματα στα σχιόνια τ' Ερζερουμή"
     3. βιβλίο Αντώνιος π' Χαρ. Παπαδόπουλος "ο εωρακώς εν Πόντω μεμαρτύρηκεν"
     4. άρθρο του Αντ. π' Χαρ. Παπαδόπουλου από την ΠΕ, 1962, τ.145-146 "όταν ψυχορραγούσε η Τραπεζούντα"
➤ θα ακολουθήσει δεύτερη ανάρτηση με τις αναφορές του Δημητρίου Φυλλίζη στο βιβλίο του "οι τελευταίες ημέρες της Τραπεζούντας"

δείτε ένα μόνο απόσπασμα από το #3 : 
"...ο πρώτος ο οποίος μετέφερε 60 άτομα άρρωστα στην Κωνσταντινούπολη και στα ενδιάμεσα λιμάνια ήταν ο Π. Χατζηπαναγιωτίδης με το ατμόπλοιο που ναυλώθηκε από αυτόν και όχι μόνο τους μετέφερε δωρεάν, αλλά και τους έτρεφε στη διάρκεια του ταξιδιού. Συνολικά ο Χατζηπαναγιωτίδης πραγματοποίησε πέντε ταξίδια"

δείτε στα σχόλια, ένας απόγονός του σχολιάζει...


από την Εγκυκλοπαίδεια του ΠΕ

από το βιβλίο του Ιωάννη Κ. Αμαραντίδη
"θανατικά ανάσματα στα σχιόνια τ' Ερζερουμή"

από το βιβλίο του Αντωνίου π' Χαρ. Παπαδόπουλου
"ο εωρακώς εν Πόντω μεμαρτύρηκεν"

➤ τρίτη ανάρτηση μας από το άρθρο του Αντ. π. Χαρ. Παπαδόπουλου από την ΠΕ, 1962, τ.145-146 "όταν ψυχορραγούσε η Τραπεζούντα" εδώ

1 σχόλιο:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ είπε...

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τον υπέροχο θησαυρό που αφήνετε στις επόμενες γενεές ..... Ελπίζω να τα φυλάξουν και μεταβιβάσουν αντίστοιχα στα παιδιά τους για γνώση και επιβεβαίωση του γενεαλογικού τους δέντρου .
Εχω μουδιασει ολοκληρως διαβαζοντας το παραπανω κειμενο ,μιλαει για τον προ προ παππου μου ..Ειναι ιδιος ο θειος μου ο Συγχωρεμενος!!!!!!
Θα ηθελα να διαβασω ολοκληρα τα αποσπασματα .

Johnpanagiotidis@gmail.com

ο παντζος Παναγιωτιδης ....που λογω τη ς οικονομικης της του ανεσης τοτε..πηγε και προσκυνησε αρκετες φορες στον παναγιο ταφο και για να τον ξεχωριζουν απο τα αδερφια του τον φωναζαν ο παντζον ο Χατζης, Χ Παναγιωτιδης
Ολους αυτους που βοηθησε τους εστελνε στην περιοχη της Δραμας λογω των γνωστων και συγγενων που ειχε....Πλατανια μακρυπλαι ......Παρανεστι... οπως τον Μ ητροπολιτη τους Κωφιδαιους....,ερχονται στο μυαλο μου απο περιγραφες των παππουδων μου,και τωρα τα βλεπω γραμμενα!!