13 Νοεμβρίου 2021

Δ. Ψαθά, γη του Πόντου - #01

πρώτη δημοσίευση στις 11.3.2016

➤ αν μου ζητούσε κάποιος να του προτείνω ένα μόνο βιβλίο προκειμένου να πάρει μια σφαιρική εικόνα για το τι υπήρξε ο Πόντος, δίχως άλλο θα πρότεινα αυτό του Δημήτρη Ψαθά, "γη του Πόντου"
➤ το ξαναδιάβασα τις τελευταίες μέρες και έχω κρατήσει μερικές σημειώσεις τις οποίες θα αναρτήσουμε σε πέντε συνέχειες / όλες οι αναρτήσεις μας για τον Δ.Ψ. εδώ
    • Δημήτρη Ψαθά, γη του Πόντου
    • εκδόσεις Φυτράκη, πρέπει να είναι από τις πρώτες εκδόσεις - το βιβλίο αγνοείται!!!
    • δεν έχει χρονολογία αλλά στο εισαγωγικό σημείωμα του (*) ο συγγραφέας υπογράφει : Αθήνα Μάρτιος 1966
    • σελίδες 515
    • οι νεότερες εκδόσεις είναι από την "Μαρία Δ. Ψαθά & Συνεργάτες" 
(*)
"… ούτε επιτρέπεται να θυσιάζουμε την ιστορική αλήθεια σε καμία σκοπιμότητα, όπως, δυστυχώς, καθιερώθηκε να γίνεται απ’ τον καιρό που χαράχτηκε η λεγόμενη ελληνοτουρκική φιλία. Η άστοχη τακτική της αποσιώπησης των γεγονότων της Ιστορίας ήταν ίσως κι ένας απ’ τους λόγους που τόσο άσκημα πορεύτηκε η "φιλία" με τους Τούρκους. Να ρίξουμε τον πέπλο της λήθης στο παρελθόν αλλά να ξ έ ρ ο υ μ ε, όχι να κρύβουμε …"

η ειρηνική περίοδος - #1

Το βιβλίο ξεκινάει με τις προσωπικές θύμισες του Δημήτρη Ψαθά που ζούσε με την οικογένεια του στην Τραπεζούντα. Είναι η περίοδος που Ρωμιοί, Τούρκοι, Αρμένιοι ζούσαν ειρηνικά. Ο συγγραφέας το 1914 ήταν 9 χρονών. Οι παιδικές συνεπώς θύμισες είναι από εκείνα τα χρόνια, λίγο πριν, λίγο μετά.

είναι τα γνωστά μας Κέτζια. Αναρτήσεις μας :
1
2
3

Δεν υπάρχουν σχόλια: