21 Δεκεμβρίου 2021

Air Pontus # 17 : το αντάρτικο του Δυτικού Πόντου - 2η έκδοση

➤ πρώτη δημοσίευση 12 Μαρτίου 2017

➤ κάναμε μια νέα εικονική περιήγηση με την Air Pontus, στις ανταρτο-περιοχές του Δυτικού Πόντου - πρώτη έκδοση του video εδώ
➤ διάρκεια πτήσης 7 λεπτά
➤ η περιήγηση μας στα ανταρτο-λιμέρια του Δυτικού Πόντου περιλαμβάνει :
  • πάμε στις μεγάλες πόλεις όπου η περιφέρεια αυτών ανέπτυξε το αντάρτικο της περιοχής : Σαμψούντα – Πάφρα – Έρπαα
  • πετάμε πάνω από τα Τεβρένια και το Ταφλάν όπου εκεί έγινε με καΐκια (ξεκινούσαν από τα Ρώσικα πολεμικά τα οποία ήταν αγκυροβολημένα στα βαθιά) τροφοδοσία όπλων από την Ρωσία. Εκτός από τον Βασίλ Ουστά που έκανε επανειλημμένες επιχειρήσεις τροφοδοσίας, υπήρξαν και άλλοι καπετάνιοι που μετέφεραν όπλα από την Ρωσία με τον ίδιο τρόπο. Ηλίας Κοσμίδης (ο αδελφός του Ιστύλ Αγά), Δημήτρης Χαραλαμπίδης (Τιμίτ Τσιμενλί και άλλοι) – έχουμε σχετικές αναρτήσεις, δύο για την μάχη του Ταφλάν
  • πετάμε πάνω από το Αγιού τεπέ. Κατά την γνώμη μας ήταν η ψυχή, το κέντρο όλου του αντάρτικου του Δ. Πόντου. Από εκεί ξεκίνησαν όλα για δύο λόγους. Ήταν το πλησιέστερο στην μεγάλη πόλη της Σαμψούντας. Πολλοί κάτοικοι της πόλης αυτής εκεί βρήκαν καταφύγιο και ζώστηκαν τα άρματα. Ήταν κοντά στην ακτή για παραλαβή των πολεμοφοδίων από την Ρωσία. Ίσως και λόγω γειτνίασης με τις εκκλησιαστικές αρχές της Σαμψούντας όπως Γερμανός Καραβαγγέλης & Ευθύμιος Αγριτέλης.
  • στην συνέχεια πετάμε πάνω από το Σαλτούχ (έχουμε ανάρτηση), το δάσος του Κεστενέ (μάλλον πρέπει να είναι αυτό), άλλα βουνά-ανταρτολιμέρια της περιοχής Σαμψούντα-Πάφρα.
  • πετάμε πάνω από τα δύο μεγάλα ανταρτοβούνια της Πάφρας, το Νεπιέν και το Γιούκ ντάγ. Φαίνονται επίσης και το χωριό Τσαγκσούρ καθώς και το Ότκαγια.
  • Ταφσάν νταγ : το αντάρτικο της περιοχής Κάβζα, Βαζίρ Κιοπρού με γνωστούς καπετάνιους της περιοχής τον Κισά μπατζάκ, τελή Σωκράτ, Λαζίκ και άλλους.
  • Ιντγίζ νταγ : το ανταρτοβούνι του Μεταλλείου Σίμ με τους Κοντοβραχιονίδη και Ιωαννίδη (έχουμε δύο αναρτήσεις)
  • Τσοπού τερεσί : μία περιοχή πολύ κοντά στο Λαδίκ – Λαοδοκεία με σημαντικό αντάρτικο. Έχουμε σχετικό άρθρο. Εδώ έδρασαν κυρίως οι Κάβζαλιδες και οι εκ Λαδίκ καπετάνιοι
  • Έρπαα : μεγάλη ανταρτοπεριοχή με πρωτοπόρο τον καπετάν Γιακώβ (Ιάκωβος) και τον υπαρχηγό του Αναστάσιο Αράπογλου. Ακολούθησε ο Κοτζά Αναστάς με πολλούς άλλους μικρότερους καπετάνιους. Τα βουνά δράσης ήταν το Μπουγαλή ντάγ και το Τόπτσαμ (έχουμε σχετική ανάρτηση-πτήση).
  • πάμε μέχρι το Μεταλλείο του άσπρου βουνού όπου και εδώ υπήρξε αντάρτικη δραστηριότητα. Δεν έχουμε αναρτήσει μέχρι τώρα κάτι σχετικό.
  • η περιήγηση κλείνει με ένα αντιπροσωπευτικό κολάζ εννιά καπετάνιων της ευρύτερης περιοχής :

1. καπετάν Γιακώβ – Έρπαα
2. Βασίλ Ουστάς – Επές (έδρασε στην Σαμψούντα, Σεβάστεια και αλλού)
3. Ιστύλ Αγάς – Σαμψούντα / Κιοβτσέ Πογάρ
4. Παντέλ Αγάς – Σαμψούντα / Τσιμενλί
5. Ιορδάνης Χασερής ή Χασαρής – Σαμψούντα / Τερετσίκ (;)
6. Κισά Μπατζάκ – Βεζίρ Κιοπρού
7. Ελβάν μπέης [Βαγγέλης Ιωαννίδης] – Μεταλλείο Σίμ
8. Αναστάσιος Αράπογλου – Έρπαα
9. Κοτζά Αναστάς – Έρπαα 
δυστυχώς δεν είδαμε πουθενά μέχρι σήμερα φωτογραφία του Αντών πασά της Πάφρας και πολλών άλλων.

➤ Video :
➤ η βιντεοσκόπηση έγινε εσωτερικά, δηλ. χωρίς εξωτερική κάμερα όπως κάναμε στις πρώτες μας πτήσεις,
χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα με τεράστιες δυνατότητες, το Corel VideoStudio X10, 
δείτε το σε υψηλή ανάλυση,
➤ στην λύρα ο ανιψιός μου Σωτήρης Λυκίδης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: