02 Απριλίου 2021

28.12.2015 - ένας χρόνος Terra Pontus...


μικρός απολογισμός... 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Σήμερα συμπληρώνονται 12 μήνες από την ημέρα που βάλαμε μπροστά τούτη την σελίδα. Με αυτή την ευκαιρία κάνουμε ένα μικρό απολογισμό.


Γιατί κάναμε αυτή την σελίδα ;
Γιατί είχαμε διαθέσιμο χρόνο, αγάπη και μεράκι να κάνουμε κάτι "για την πατρίδα της καρδιάς μας". Γιατί είναι κρίμα να μένει η πληροφορία, η γνώση, ερμητικά κλεισμένη στις βιβλιοθήκες μας και στα ντουλάπια μας. Γιατί με τα σημερινά εργαλεία της τεχνολογίας, η γνώση μπορεί να γίνει κτήμα όλων. Και η γνώση είναι δύναμη.


Που απευθύνεται ;
Σε όλους αλλά κυρίως στους νέους, στην νεολαία μας. Αυτήν θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε, να μεταλαμπαδεύσουμε την αγάπη μας για την πατρίδα. Οι νέοι πρέπει να μάθουν την ιστορία, τον πολιτισμό και την γλώσσα μας. Το τελευταίο είναι κατά την γνώμη μας ότι πιο σημαντικό πρέπει να γίνει για να υπάρξει συνέχεια. Το τικ και η σουρβά δεν είναι αρκετά, δεν θα πάμε μπροστά μόνο με διασκέδαση … 


Ποιο είναι το περιεχόμενο της σελίδας ;
Οτιδήποτε έχει σχέση με την ιστορία, τα ήθη & έθιμα, την γλώσσα, τον πολιτισμό των προγόνων μας, τον τόπο που ζούσαν, τις δυσκολίες και τους εχθρούς που αντιμετώπιζαν, την καθημερινότητα τους. Η σελίδα μας καλύπτει όλο τον ιστορικό Πόντο.

Τι δεν περιέχει αυτή η σελίδα ;

Δεν ασχολούμαστε με τις εκδηλώσεις των συλλόγων όσον αφορά πίτες, χορούς, αρχαιρεσίες, κουτσομπολιά, έριδες μεταξύ ατόμων. Δεν ασχολούμαστε και δεν θα βάλουμε ποτέ διαφημίσεις σ’ αυτή την σελίδα. Δεν κάνουμε προπαγάνδα υπέρ κάποιου πολιτικού ή κόμματος. Δεν προσδοκούμε να γίνουμε αναγνωρίσιμοι για να το κεφαλαιοποιήσουμε με κάποιο προεδριλίκι, βουλευτιλίκι κλπ. Μας είναι αποκρουστική η κομματικοποίηση κάθε είδους και μορφής σε σχέση με τον Πόντο. 

Υπάρχει ανταπόκριση-επισκεψιμότητα ;
Δυστυχώς όχι, δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Προσδοκούμε ν’ ανέβει η αναγνωσιμότητα της σελίδας. Σ’ αυτό καλείστε να βοηθήσετε όλοι, όσοι από σας κρίνετε ότι αυτή η σελίδα έχει κάτι να πει. 


Ποιοι επισκέπτονται μέχρι τώρα την σελίδα ;
Φυσικά πρώτοι έρχονται οι Έλληνες επισκέπτες, ακολουθούν οι ΗΠΑ και μετά η … Τουρκία. Δυστυχώς υστερεί πολύ η Γερμανία, Καναδάς και η Αυστραλία με τους δεκάδες χιλιάδες Πόντιους.

Τέλος…

Η σελίδα μας δεν είναι σχολείο ούτε σεμινάρια κάνει. Δεν παραδίδει μαθήματα. Δεν δέχεται μαθήματα με την έννοια της καθοδήγησης, κοντολογίς δεν χρειαζόμαστε και μας είναι άκρως αποκρουστικοί οι Ποντιο - ινστρούχτορες. Δεχόμαστε τα καλοπροαίρετα σχόλια του καθενός, δεχόμαστε υποδείξεις και επισημάνσεις για διορθώσεις λαθών μας σε αναρτήσεις μας. Δεχόμαστε και αναρτήσεις σας που θα μπουν με το όνομα σας. Η σελίδα είναι ένα "περιοδικό" του οποίου η ύλη προέρχεται από παλιά ιστορικά περιοδικά, βιβλία, εφημερίδες, μνήμες, θύμισες, κλπ. κλπ. Όταν έχουμε δικά μας κείμενα, αυτά είναι εύκολα αναγνωρίσιμα από τον καθένα. Είναι λογικό η ύλη της σελίδας να μην αρέσει σε όλους. Κανένα πρόβλημα, υπάρχουν άπειρες σελίδες στο δίκτυο για όλα τα γούστα.

Σας ευχαριστούμε και περιμένουμε να διαβάζετε την "γη του Πόντου", την δική μας γη.

Πολυχρόνης Χ. Κοϊμτσίδης
Καλλίφυτος Δράμας – Φάτσα – Τσάμαλαν &
Κογιουμτζάντων Αγιού Τεπέ Σαμψούντας
28.12.2015


Δεν υπάρχουν σχόλια: