27 Φεβρουαρίου 2022

πως η γερμανία κατέστρεψε τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας, του Μιχαήλ Ροδά

πρώτη δημοσίευση 27.4.2020

➤ προ ημερών αναφερθήκαμε σε αυτό το βιβλίο και δώσαμε σύνδεσμο για να το κατεβάσετε από το δίκτυο (σε λίγες μέρες κάποιοι απέσυραν τον σύνδεσμο)
το βιβλίο αυτό τό είχαμε από καιρό και το διαβάσαμε πρόσφατα
➤ είναι ένα ολιγοσέλιδο βιβλιαράκι αλλά το γράφει κάποιος που τα έζησε και που τεκμηριώνει το κάθε τι (*)
επειδή δεν επιτρέπεται να αναρτήσουμε όλο το βιβλίο, βάζουμε μόνο τις παρακάτω σελίδες για να πάρετε μια ιδέα...

(*) σχόλιο του κ. Στάθη Ταξίδη στην πρώτη ανάρτησή μας στο fb της 17.3.2020

"Το συγκεκριμένο πρωτοκυκλοφόρησε το 1916 στη Μυτιλήνη, επανεκδόθηκε το 1978 και ξανακυκλοφορεί στις μέρες μας. Είναι συγκλονιστικά και τεκμηριωμένα τα βιβλία του Ροδά αλλά άγνωστα στους πολλούς. Εξαιρετικό είναι και το άλλο του βιβλίο "Η Ελλάδα στη Μικρά Ασία (1918 - 1922)" το οποίο έγραψε το 1924. Ο Μιχαήλ Ροδάς ήταν διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας στη Σμύρνη άρα η γνώση του στο θέμα είναι άμεση, ενώ οι μνήμες του νωπότατες αφού το έγραψε το 1924. Το περίεργο είναι ότι το πρώτο βιβλίο του το "Πώς η Γερμανία κατέστρεψε τον Ελληνισμό της Τουρκίας" κυκλοφόρησε και στην Τουρκία από τις εκδόσεις "Belge". Πάντως είναι εξαιρετικό και με αδιάσειστα στοιχεία αποδεικνύει εν τοις πράγμασι τον τίτλο του. Ευνόητο είναι για ποιους λόγους τα εξαιρετικά αυτά βιβλία έμειναν στην αφάνεια. Έχω τις πρώτες εκδόσεις που τις προμηθεύτηκα εδώ και πολλά χρόνια από τα παλαιοπωλεία. Εξαιρετικό, επίσης, είναι και το αγνώστου συγγραφέως, κυκλοφόρησε το 1918 από την Εν Αθήναις Πατριωτικήν Ένωσιν, βιβλίο "Εχθρός μας είναι και Η Γερμανία". Αυτό όμως δεν έχει ανατυπωθεί. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους εκδοτικούς οίκους για την επανακυκλοφορία τους και σε σένα γιατί τα κοινοποιείς. Τα συστήνω ανεπιφύλακτα στους φιλίστορες και όχι μόνον"




παρακάτω από το κεφάλαιο "Οι διωγμοί - οι γερμανοί και οι τούρκοι μεταβάλλουν εις νεκροταφείον την Θράκην και την Μ. Ασίαν"


λίμαν φον σάντερς - ο γερμανός στρατηγός

Δεν υπάρχουν σχόλια: