17 Οκτωβρίου 2022

βιογραφίες : Νικόλαος Δ. Λεοντίδης (1881 - 1942)

➤ γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 1881, απόγονος του Δούκα Μεσοχαλδίας Λέοντος Καβασίτου. Μετά την αποπεράτωση των γυμνασιακών του σπουδών στο Φροντιστήριο Τραπεζούντας, γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1905 πήρε το πτυχίο και στη συνέχεια γράφτηκε στο Διπλωματικό Τμήμα της Σχολής των Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού, όπου το 1909 ανακηρύχτηκε διπλωματούχος.

επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη ασχολείται με τη δημοσιογραφία και πολιτεύεται. Υποδεικνύεται από την επαρχία Τραπεζούντας για τέσσερις συνεχείς περιόδους υποψήφιος βουλευτής στην Τουρκική Βουλή.


κατά τη διάρκεια του Βαλκανικού πολέμου το 1913 κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία κατά του καθεστώτος και κλείστηκε στις στρατιωτικές φυλακές της Κωνσταντινούπολης. Αποφυλακίστηκε με εγγύηση και αθωώθηκε καθώς δεν υπήρχαν μαρτυρίες για την ενοχή του. Τότε διέφυγε στη Ρωσία, όπου κατηγορήθηκε πάλι για συμμετοχή σε νέα συνωμοσία και καταδικάστηκε ερήμην εις θάνατον από τα Τουρκικά δικαστήρια.

με την κατάληψη της Τραπεζούντας από τους Ρώσους το 1916, ο Λεοντίδης εγκαταστάθηκε σε αυτή και έγινε άμεσος συνεργάτης του Μητροπολίτη Χρυσάνθου. Στόχος των δραστηριοτήτων του ήταν η εκπαιδευτική και εκκλησιαστική αυτονομία της περιοχής στα όρια του ρωσικού κράτους. Την ίδια περίοδο εκδίδει την εφημερίδα «Λόγος» και ιδρύει μαζί με άλλους το πατριωτικό σωματείο «Εθνική Ένωσις».

μετά την κατάρρευση του ρωσικού μετώπου και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τραπεζούντα πήγε στη Ρωσία στα 1917 και μαζί με άλλους ξεκίνησε αγώνα για την αυτονομία του Πόντου, όπου και εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης των Ποντίων στο Βατούμ.

το 1921 ήρθε στην Ελλάδα και διορίστηκε διευθυντής του υπουργείου Πρόνοιας (1922-1923) και αργότερα αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη Μεικτή Υποεπιτροπή Ανταλλαγής Ελληνοτουρκικών Πληθυσμών.

το 1932 εκλέχτηκε βουλευτής Δράμας με το Λαϊκό Κόμμα και εχρημάτισε Υπουργός Γενικός Διοικητής Θράκης επί της πρώτης πρωθυπουργίας Τσαλδάρη. Για δεύτερη φορά εκλέχτηκε βουλευτής το 1935, τώρα όμως του νομού Θεσσαλονίκης. Απεβίωσε το 1942.

[από την σελίδα της ΕΠΜ] 

από την εγκυκλοπαίδεια του Π.Ε.

άρθρα για τον Ν. Λεοντίδη
ο ίδιος δεν γνωρίζουμε εάν έχει γράψει κάτι
Ο Χρύσανθος σε συνομιλίες με τους Αρμενίους.
Δεξιά του ο Νικόλαος Λεοντίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: