22 Αυγούστου 2020

η Μούζενα και τα χωριά της

Μούζενα : Μια από τις περιφέρειες της Χαλδίας που υπαγόταν στην υποδιοίκηση της Άρδασας (Τορούλ). Βρισκόταν πέρα από τον Κάνι ποταμό μεταξύ των χωριών Δεμιρτζίκιοϊς, Σταυρίου, Μανδρίων επί ενός ποταμίου που συμβάλλει στο ποτάμιο της Κρώμνης. Αποτελείτο από 10 ορεινά χωριά : Κυρίως Μούζενα (Πας) - Τσιμερά - Ωραιόκαστρο (Χάτς) - Αγ. Φωκάς - Σίσια - Παλλαδάντων - Αγρίδ' - Λωρία - Μασούρα και Χάραβα (Κινέη). Στο κέντρο αυτών των χωριών υπήρχε η Μονή του Αγ. Γεωργίου του Ζαντού ή Λερμούχου με 15 καλόγραιες. Την εποπτεία της Μονής είχε το χωριό Αγρίδ' που απέχει από την Αργυρούπολη περί τα 20 χιλ.
➤ από τον ταξιδιωτικό οδηγό Αν. Πόντος της Infognomon
➤ έχουμε στο blog δεκαπέντε (15) αναρτήσεις για την περιοχή της Μούζενας μέχρι τώρα - εδώ 
➤ πτήση με την Air Pontus εδώ 

[πρώτη δημοσίευση 9.8.2019]



σχόλια
παραθέτουμε τα σχόλια που είχαμε στο fb :

1.
Ο αριθμός 5 μπήκε 2 φορές κύριε Χρόνη. Μάλλον κατάλαθως. Τα χωριά της Μούζενας ήταν 10. Όχι 11. Η Χάραβα αν και πολύ κοντά στη συνοικία Άγιος Ιωάννης του Παλλαδάντων και στη Μασούρα, δεν ήταν χωριό της Μούζενας. Προυπήρχε των χωριών της Μούζενας. Σε πολλές πηγές της Ε.Π.Μ. φαίνεται αυτό εκτός από μία και γι' αυτό γίνεται αυτό το λάθος από πολλούς. Στην πηγή αυτή(δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς ποια είναι)αναφέρει σωστά τη ότι είναι 10 τα χωριά της Μούζενας αλλά αναφέρει μεσα σε αυτά τη Χάραβα και όχι το Ντεμιρτζίκιοί.
 
2.
Μιχάλη,
1. όντως το 5 είναι δύο φορές, άρα τα χωριά με βάση τον πίνακα της Infognomon είναι 11 και όχι 10
2. στην εισαγωγή της ανάρτησης γράφω 10 χωριά και είναι η περίληψη του σχετικού άρθρου του Γ. Κανδηλάπτη από το βιβλίο του "γεωγραφικό και ιστορικό λεξικό"
3. ο Κανδηλάπτης περιλαμβάνει στην Μούζενα την Χάραβα αλλά ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ το Ντεμιρτζίκιοϊ
4. εγώ προσωπικά δεν είμαι σε θέση να υποστηρίξω ούτε τα 10 ούτε τα 11 χωριά, αν δηλ. η Χάραβα ή το Ντεμιτζίκιοϊ είναι ή δεν είναι στην περιφέρεια της Μούζενας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: