Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2018

Σάββας Κανταρτζής #1 - ταβάν ταμπουρού...

➤ για τα αμελέ ταμπουρού έχουμε γράψει αρκετά - βλ. αναρτήσεις μας εδώ

➤ τα ταβάν ταμπουρού ήταν τρόπον τινά η απάντηση-άμυνα των Ρωμιών. Δείτε πως τα περιγράφει ο Σάββας Κανταρτζής στον 3ο τόμο των απομνημονευμάτων του "νίκη χωρίς ρομφαία"

➤ τα παρακάτω είναι από το δίκτυο :
    • ο καλύτερος δημοσιογράφος του 20ού αιώνα στην Πιερία υπήρξε αναμφισβήτητα ο πολυγραφότατος Σάββας Κανταρτζής: ισχυρή ποντιακή προσωπικότητα, συνεταιριστής, φίλος του Λεωνίδα Ιασωνίδη, οπαδός των Φιλελευθέρων και μαχητής της Αριστεράς για ένα διάστημα (εξορίστηκε για τις ιδέες του στον Αϊ-Στράτη), επίλεκτο μέλος της Εκκλησίας των Ευαγγελικών της πόλης, εκδότης της εφημερίδας "Νέα Εποχή" αλλά και δημοσιογράφος σε εφημερίδες της Θεσσαλονίκης, ο Σάββας Κανταρτζής (Κοτύωρα / Ορντού 1900 - Κατερίνη 1985) περιέγραψε με ακρίβεια και σεβασμό στην αλήθεια τη μοίρα του Ποντιακού Ελληνισμού.
    • από τον δεκατριών τόμων όγκο των απομνημονευμάτων, που άρχισε να εκδίδει το 1972, τρεις τόμοι (*) είναι αφιερωμένοι στην τραγωδία του Πόντου. Ο Κανταρτζής περιγράφει με ζωντάνια τα πρώτα του γράμματα στο ελληνικό σχολείο των Κοτυώρων, στην Ψωμιάδειο Σχολή, τα πρώτα μηνύματα αλλαγής της οθωμανικής πολιτικής, την εξορία στον Καύκασο για να αποφύγει τα αντίποινα των Τούρκων, τις θηριωδίες του Τοπάλ Οσμάν και του Κεμάλ. Κατατοπιστικές και άκρως ενδιαφέρουσες είναι ακόμη και οι πρώτες (αρνητικές) εντυπώσεις του από την πόλη της Κατερίνης, όταν την αντικρίζει πρώτη φορά το 1925.


(*) τους βρήκαμε και θα επανέλθουμε με περισσότερες αναρτήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: