13 Αυγούστου 2022

μοναστήρια και εκκλησίες στον Δυτικό Πόντο : το πανηγύρι της Παναγιάς στο Τσίραχμαν Σαμψούντας

η επικαιρότητα : 

βρύση με αγίασμα στο Τσίραχμαν Σαμψούντας - σύνδεσμος εδώ


η ιστορία : 

πρώτη δημοσίευση 12.4.2016

➤ πρέπει να ήταν η μεγαλύτερη πανήγυρη της περιφέρειας Σαμψούντας, τουλάχιστον της βόρειας περιοχής. Στον νότο είχαμε την Παναγία του Αγιαχλάλαν εδώ
➤ ο Χρήστος Σαμουηλίδης στον οποίο αναφερθήκαμε σε άλλες μας αναρτήσεις, (βλέπε ετικέτα) μας παρουσιάζει με γλαφυρό τρόπο την πανήγυρη στο Τσίραχμαν 
➤ μην λάβετε υπόψη το πλήθος των σελίδων που ακολουθούν, διαβάζεται εύκολα...

Κέλκαγια - από το GE
ο Χρ. Σαμουηλίδης έγραψε το άρθρο υπό μορφή μυθιστορήματος.
Το χωριό Άττα απέχει αρκετά από το Τσίραχμαν
και δεν νομίζω να έχει σχέση με την πραγματικότητα
(κάρα κλπ.)
 








➤ δεν ξέρουμε εάν από αυτή την εκκλησία έχει μείνει έστω ένα κεραμίδι. Στα κοντινά όμως χωριά, Κέλκαγια και Αντρεάντων, κάτι έχει μείνει από τις εκεί εκκλησίες.

Αντρεάντων - από το GE

πηγή www.pontos-news.gr

➤ Ψάχνουν θησαυρό κάτω από ελληνική εκκλησία σε χωριό της Αμισού

➤ ένοπλοι άνδρες, περίεργοι, ένας εκσκαφέας και μια βυζαντινή εκκλησία σε ένα πρώην ελληνικό κεφαλοχώρι στο δήμο Τεκκέκιοϊ του νομού Σαμψούντας, συνθέτουν το σκηνικό των… ονείρων για έναν αμύθητο θησαυρό. Μια ιδιωτική εταιρεία, αφού εξασφάλισε τη σχετική άδεια από το τουρκικό κράτος, ξεκίνησε χθες τις έρευνες στον περίβολο της εκκλησίας που βρίσκεται στο χωριό Άνω Ανδρεάντων Αμισού (τουρκικά: Andyeri).
➤ το Άνω και Κάτω Ανδρεάντων ήταν ελληνικό κεφαλοχώρι ενωμένο με την κωμόπολη Τεκκιά, έδρα μιας περιοχής με 45 ελληνικά χωριά. Οι ελληνικές εκκλησίες σώζονται σε αρκετά καλή κατάσταση.
 
➤ παρά το γεγονός ότι η εκκλησία έχει μετατραπεί σε ισλαμικό τέμενος, αυτή είναι η έβδομη απόπειρα των κυνηγών θησαυρού. Μέχρι σήμερα οι έξι επίσημες εκσκαφές έχουν καταλήξει σε αποτυχία αλλά οι χρυσοθήρες δεν φαίνεται να πτοούνται!
➤ σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, η προφορική παράδοση από τους Έλληνες κάτοικους του Ανδρεάντων λέει ότι κάτω από την εκκλησία υπάρχει τούνελ που οδηγεί στο θησαυρό.

2 σχόλια:

Terra Pontus είπε...

ο Mixalis Kaikounidis έγραψε :
Από την εκκλησία που βλέπουμε στη φώτο, έχει πέσει όλη η οροφή και μέχρι το 2012 ήταν σταύλος για πρόβατα, τα είδα με τα μάτια μου όταν επισκέφθηκα το χώρο. Σήμερα ο χώρος έχει περιφραχθεί και η εκκλησία θα αναστηλωθεί και θα αναδειχθεί. Είναι μοναδική στο είδος της και τεχνοτροπικά είναι ίδια με την εκκλησία που αναστηλώθηκε στο Ιασώνιο ακρωτήριο. Τώρα λέγεται εκκλησία του Αλτίν Καγιά (εκκλησία του Χρυσού βράχου) γιατί όπως μου είπε ο γενικός γραμματέας του Δήμου Σερέφ Αϊντίν, έψαχναν για χρυσό εκεί οι Τούρκοι μετά το 1922.

Terra Pontus είπε...

αναφέρεται στην εκκλησία του Κέλκαγια.