18 Φεβρουαρίου 2022

ιστορικές αυθαιρεσίες και επινοήσεις #1

η ανακρίβειες τελειωμό δεν έχουν...

...για την περίφημη συγκέντρωση όλων των καπετάνιων του αντάρτικου στην Τραπεζούντα τον Ιούνιο του 1916 και ανακήρυξη του Αντών Πασά της Πάφρας ως γενικό αρχηγό των αντάρτικων τμημάτων του Δυτικού Πόντου...

1. τα πάντα ξεκίνησαν κατά πάσα πιθανότητα (*) από το βιβλίο των Π. Γ. Τανιμανίδη - Γ. Θ. Αντωνιάδη, "το αντάρτικο στον Πόντο". Καμία παραπομπή σε κείμενα, βιβλία, προφορικές μαρτυρίες, κάτι, κάπου, κάποτε, τίποτε, μηδέν

(*) γιατί δεν το διαβάσαμε σε προγενέστερο βιβλίο από αυτό και γιατί ο Γ. Θ. Αντωνιάδης ήταν γνωστός στο να εφευρίσκει ιστορίες - γεγονότα που αφορούσαν την ιδιαίτερη του πατρίδα, την Πάφρα.

[πρώτη δημοσίευση Οκτώβριος 2015]


2. την σκυτάλη πήρε ο Αχιλλέας Ανθεμίδης με το βιβλίο "τα απελευθερωτικά στρατεύματα (**) του Ποντιακού Ελληνισμού". Είναι σχεδόν copy-paste του προηγούμενου, δείτε μόνοι σας…


(**) βαρύγδουπος και άστοχος τίτλος, που δεν προσθέτει ούτε αίγλη μηδέ δάφνες στο ηρωϊκό αντάρτικο. Ούτε λοιπόν απελευθερωτικά ούτε στρατεύματα ήταν. Αντάρτικες ομάδες με καθαρά αντάρτικα χαρακτηριστικά. Δείτε την ανάρτησή μας - εδώ - για το βιβλίο του Θόδωρου Παυλίδη, "ο Ελληνισμός του Δ. Πόντου". Από την 68 σελίδα και μετά έχει ενδιαφέρουσα ανάλυση για τα χαρακτηριστικά του αντάρτικου. Δείτε επίσης την βιβλιοκρισία του Χρήστου Γ. Ανδρεάδη εδώ

3. ακολούθησαν μερικοί ακόμα συγγραφείς, ακόμα και σύγχρονοι αναπαράγοντας τους προηγούμενους, χωρίς επίσης καμία τεκμηρίωση… (***)


4. τεκμηρίωση περί του αντιθέτου :
 
4.1 - ας δούμε όμως τι είπε ο Γερμανός Καραβαγγέλης. Καμία αναφορά σε θέμα που είναι σχετικό με την συγκέντρωση στην Τραπεζούντα. Εάν υπήρχε κάτι σίγουρα θα το ανέφερε στην συγγραφέα του βιβλίου. [από το βιβλίο της Αντιγόνης Μπέλλου Θρεψιάδη] - ανάρτηση μας εδώ


4.2 - για να δούμε επίσης και το βιβλίο του Παύλου Αποστολίδη (τώρα Μητροπολίτη Δράμας) με τίτλο "Ο Μητροπολίτης Τραπεζούντος Χρύσανθος Φιλιππίδης (1913-1923)" όπου αναφέρεται όλη η δράση του Χρύσανθου. Ένα κεφάλαιο του βιβλίου είναι "Ο Χρύσανθος ως Μητροπολίτης Τραπεζούντος κατά την περίοδο της Ρώσικης κατοχής του Ανατολικού Πόντου" στις σελίδες 65 έως 82. Ούτε εδώ καμία αναφορά για την περιβόητη μάζωξη στον Μητροπολιτικό ναό και τον ορισμό του Αντών πασά ως γενικό αρχηγό από τον ίδιο τον Χρύσανθο. Εάν είχε συμβεί αυτή η κορυφαία συνάντηση, σίγουρα ο συγγραφέας θα την ανέφερε στο βιβλίο του.
  • πολύ πρόσφατα (Νοέμβριος 2016) ρωτήσαμε κορυφαίο μελετητή της Ποντιακής ιστορίας εάν γράφει κάτι σχετικό το δίτομο "εκκλησία Τραπεζούντος" του Χρύσανθου (ΕΠΜ, Αρχείον Πόντου).
  • η απάντησή του : "ουδέν..." Εάν σε ένα δίτομο έργο δεν καταγράφεται αυτή η κορυφαία συνάντηση από τον ίδιο "όπου παρουσία του..." συνέβησαν αυτά, τα σχόλια μας είναι περιττά.  


4.3 - να συμπληρώσω ότι ούτε ο Δημήτρης Ψαθάς στο δικό του βιβλίο εδώ δεν αναφέρει τίποτε σχετικό, κάτι που θα το γνώριζε και ο ίδιος προσωπικά. Ούτε και ο Δημήτρης Φυλλίζης στο "Οι τελευταίες ημέρες της Τραπεζούντας" εδώ . 



5. Τέλος να θυμίσω τον πλέον αξιόπιστο συγγραφέα του αντάρτικου, τον Χρήστο Γ. Ανδρεάδη πως καταλήγει … / ανάρτηση μας εδώ



παρακαλώ τον καθένα από σας που διαθέτει σχετική τεκμηρίωση περί του αντιθέτου, να στείλει μήνυμα ή να το δημοσιεύσει σε όποια Ποντιακή ιστοσελίδα επιθυμεί.
________________________________________________________________________________________________

(***)
και ένα τελευταίο με όσους καταπιάνονται στην συγγραφή βιβλίων...
από την εισαγωγή του βιβλίου της Αντιγόνης Μπέλλου - Θρεψιάδη :



Δεν υπάρχουν σχόλια: