04 Μαΐου 2022

Air Pontus #11 : Τόπτσαμ, Μπουγαλή Ντάγ - το αντάρτικο της Έρπαας

➤ στο τρίγωνο Αμάσεια – Νεοκαισάρεια – Τοκάτη βρίσκονται δύο ορεινοί όγκοι. Το Τόπτσαμ ή Γιαϊλατζίκ και το Μπουγαλή Ντάγ. Εκεί αναπτύχτηκε ένα μεγαλειώδες αντάρτικο κίνημα αρχικά από τον καπετάν Γιακώβ (Ιάκωβος Καρατελίδης) και τον Αναστάση Αράπογλου και στην συνέχεια από τον Κοτζά Αναστάς με υπαρχηγό τον Αράπογλου. Δυστυχώς και οι τρεις καπετάνιοι σκοτώθηκαν. Να σημειωθεί ότι σε μάχη της μεραρχίας του μέραρχου Τζεμάλ Τσεβίτ στο Δαζλί, ο Καράφιλος σκότωσε τον ίδιο τον μέραρχο και το επιτελείο του με αποτέλεσμα να διαλυθεί η Τούρκικη μεραρχία. Άλλοι καπετάνιοι : Καράφιλος, Μιχάλ Αγάς, Ποτός Αγάς, Τσεντίδης Φώτιος, Γελαστόπουλος Φώτης και πολλοί άλλοι. 

➤ θα επανέλθουμε με τον σχολιασμό του βιβλίου του Λάζαρου Τσακιρίδη, Τόπτσαμ - το Ποντιακό αντάρτικο με τον καπετάν Γοτσάναστας
➤ δείτε επίσης τις σχετικές αναρτήσεις μας : 
  • βιβλίο για τον Κοτζά Αναστάς εδώ
  • Θεοφάνη Δεληγιαννίδη, αντάρτης στα Ποντιακά βουνά εδώ και εδώ
  • ημερολόγιο του οπλαρχηγού Σάββα Κ. Ασλανίδη εδώ
  • τα ανταρτο-λημέρια του Δυτικού Πόντου εδώ
➤ δείτε το video  - διάρκεια 06:53

[πρώτη δημοσίευση Σεπτέμβριος 2015]

 
sound : Ray Manzarek - 1983 Carl Orff-Carmina Burana

______ το χωριό των Γρεβενών είναι ο Βατόλακκος ______ 

➤ Καπετάν Γιακώβ

βρήκαμε μια φωτογραφία του πρωτοκαπετάνιου της Έρπαα, αυτού που ξεκίνησε την αντίσταση στον αγαρηνό, τον Καπετάν Γιακώβ. (είναι από το βιβλίο Έξοδος, Γ' τόμος του ΚΜΣ) είναι μοντάζ, το δεξί χέρι είναι χέρι κοπέλας, το κεφάλι μάλλον καλύπτει ένα καραφλό κεφάλι από πίσω. Κάθε τέτοια επέμβαση στην ιστορία, με βρίσκει αντίθετο. 
Add caption

1 σχόλιο:

Sot Rods είπε...

Καταπληκτικά τα βίντεο!
Συγχαρητήρια!