25 Μαρτίου 2021

τη τρίχας το γεφύρ - #1 (Τριαντ. Γεωργιάδης)

🔻 κατά μήκος του Πυξίτη ποταμού (Δαφνοπόταμου) και περίπου στη μέση της διαδρομής για Τσεβιζλούκ, βρίσκεται τη τρίχας το γεφύρ. Δεν είναι ιστορικά τεκμηριωμένο ότι είναι πράγματι αυτό
🔻 υπάρχει μια δεύτερη εκδοχή ότι τη τρίχας το γεφύρ είναι αυτό που βρίσκεται επί του Κάνι - Χαρσιώτη ποταμού στο ύψος της Άρδασας (θα επανέλθουμε)
🔻 ακολουθεί άρθρο από την Ποντιακή Εστία της 2ης περιόδου, έτος 1978
🔻 γράφτηκε στην Λιβερά του Πόντου το 1909 από τον Τριαντάφυλλο Γεωργιάδη
 
[πρώτη δημοσίευση Φεβρουάριος 2015] 


φωτογραφίες μας εκεί το 1989

1 σχόλιο:

Στέλιος Γκαλάς είπε...

Στη βιογραφία του Παντελή Μελανοφρύδη (1ο μέρος) από τον Παν. Μωυσιάδη, που δημοσιεύτηκε στο e-ptolemeos.gr (http://e-ptolemeos.gr/pantelis-melanofridis-sto-choro-ke-sto-chrono-istoriki-erevna-tou-moisiadi-panagioti/), αναφέρονται τα παρακάτω σχετικά με της Τρίχας το γεφύρι:
…Οι θρύλοι και οι παραδόσεις συχνά αναφέρουν το όνομα του χωριού. Χαρακτηριστικό είναι το ακριτικό τραγούδι, που αναφέρεται στο πώς χτίστηκε το γεφύρι της Άδυσσας, που ένωνε την Άδυσσα με την Χαβίανα. Το τραγούδι αυτό το κατέγραψε και το διέσωσε ο Μελανοφρύδης από τον γέροντα δάσκαλο Σπύρο Παπαδόπουλο από την Κρώμνη, μετέπειτα δάσκαλο Ανατολικού. «Ατού ‘ς σην Αρδασούπολην, ‘ς ση Τρίχας το γεφύρι, χίλιοι μαστόροι έχτιζαν και μύριοι μαθητάδες. Τρία αδέλφια έμνες εν κι οι τρεις καταραμένοι, είνας έχτ’σεν την Άδυσσαν κι άλλε το Δεβασίριν. Κ’ εγώ, η τρισκατάρατος, τη Τρίχας το γεφύρι. …»
Ο δάσκαλος Σπύρος Παπαδόπουλος ήταν ο παππούς μου και πιθανόν στην περιοχή εκείνη (Μεσοχάλδιο) να ταύτιζαν τη γέφυρα της Άρδασσας με της Τρίχας το γεφύρι.